Larviksfirmaer skal sikre hverdagen for eldre

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Larviksfirmaene Careto AS og Numa Security System AS utvikler trygghetsalarmer som skal sikre hverdagen til eldre og deres pårørende.

Høgskolen i Vestfold og Buskerud har laget Norges største innovatorie. De byr på 350 kvadratmeter med spennende velferdsteknologi som kan gi brukere økt selvhjulpenhet og egenmestring.

– Vi har blitt invitert av Høgskolen til å stille ut produktet vårt, forteller Ole Jan Rimstad i Careto AS og Steinar Bredesen i Numa Security Systems AS.

Etter et langt liv

«Etter et langt liv er ikke lenger ting som de var for Margit. Hun har begynt å glemme. Kjenner seg ikke helt igjen. Blir utrygg. Margit har gått seg bort på steder hun har vært mange ganger før. Hun er en vi alle kjenner».

Folkehelseinstituttet oppgir at det finnes rundt 70.000 med demens i Norge, men at det er knyttet stor usikkerhet rundt disse tallene.

– Det med fysisk aktivitet er med på å bremse utviklingen av demens, forteller Rimstad og legger til:

– Ofte er situasjonen slik at de blir låst inne for at de ikke skal vandre av gårde uten tilsyn, men med en GPS som sykehjemmet, pårørende og hjemmesykepleien kan følge med på, kan de få gå en tur ut.

Ved å benytte GPS-enheten fra Careto kan brukeren lett finnes tilbake dersom noe skulle skje, og personen som bruker den kan snakke med enten sykehjemmet eller pårørende i andre enden. Det blir som en trygghetsalarm som virker overalt.

Skaper trygghet

Systemet til Numa Security System AS fungerer slik at en bevegelsessensor varsler automatisk ved innaktivitet.

– Hvis ikke personen står opp av senger eller beveger seg i leiligheten til en gitt tid, vil systemet varsle om det på egen hånd, forteller Bredesen.

Det går også an å sette en sensor på for eksempel kjøleskapet, som vil varsle om at det ikke har blitt åpnet.

– Da kan man anta at personen ikke har spist, sier Bredesen.

Trygghetsalarmen har også et webkamera.

– Pårørende eller hjemmetjenesten kan gå inn å se hvis trygghetsalarmen varsler om at noe ikke er som det skal. De kan også «ringe» til alarmen, og da åpnes det automatisk for toveiskommunikasjon, sier han.

På grunn av denne teknologien kan det være mulig for eldre å bo hjemme lengre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.