En av arrangørene av demonstrasjonen mot Dagbladet i Oslo fredag.

I etterkant av Dagbladets publisering av en karikatur av profeten Muhammed har det vært en rekke aksjoner fra deler av den muslimske delen av befolkningen. I dag arrangerer en gruppe muslimer som kaller seg «De frivillige» en markering i Oslo. Gruppens talsmann er 24 år gamle Mohyeldeen Mohammad fra Larvik.

– Vi skal på fullstendig fredelig vis markere vår avsky mot Dagbladets håning av profeten Muhammed. Vi skal også protestere mot det generelle korstoget den norske regjeringen og norske medier fører mot den muslimske verden, sier Mohammad som tidligere på dagen utalte til NRK at det er Allah som avgjør om markeringen blir fredelig eller ikke.

Også norske islamske organisasjoner er skyteskive for markeringen.

– Vi føler oss sviktet av Islamsk Råd. Den organisasjonen skal representere oss muslimer, men det gjør den ikke i dette tilfellet, sier Mohammad og referer til at Islamsk Råd ikke støtter opp om fredagens markering og har anbefalt muslimer om å ikke stille opp under markeringen.

– Var ikke Dagbladet innenfor norsk lov om ytringsfrihet da de publiserte karikaturene?

– Ytringsfriheten er ikke til for å håne 1,5 milliarder muslimer. Å håne muslimene og så skylde på ytringsfriheten er feigt.

Mohammad er opprinnelig fra Irak. For tiden studerer han i Saudi-Arabia, men foreldrene bor fortsatt i Larvik.

– Jeg vet ikke hvor mange fra Larvik som kommer til å stille opp på fredag, men jeg håper det blir mange fra det muslimske miljøet som tar turen til Oslo.

Hiam Al-Chirout er den eneste i Larviks kommunestyre som er muslim. Hun synes denne saken er vanskelig.

– Jeg tror markeringen på fredag først og fremst kommer til bestå av unge muslimer. For noen kan det være vanskelig å forstå dette med ytringsfrihet, og enhver krenkelse av profeten er veldig alvorlig for en muslim. Uansett håper jeg at fredagens markering blir fredelig, slik som arrangørene har lovet.

Hiam Al-Chirout skal ikke delta ved fredagens markering, men i motsetning til Islamsk Råd har hun ingen klar oppfatning.

– Det må være opp til hver enkelt om de vil støtte denne markeringen eller ikke.