Legger salget av Garnisonssykehuset på is

Verner om Garnisonssykehuset: Både Ragnar Kristensen (t.v.) og varaordfører Hallstein Bast (V) mener det er best om det fredede bygget fra 1787 unngår å komme på private hender. Garnisonssykehuset i Stavern har verneklasse på linje med Herregården. (Foto: Lasse Nordheim)

Verner om Garnisonssykehuset: Både Ragnar Kristensen (t.v.) og varaordfører Hallstein Bast (V) mener det er best om det fredede bygget fra 1787 unngår å komme på private hender. Garnisonssykehuset i Stavern har verneklasse på linje med Herregården. (Foto: Lasse Nordheim)

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Ragnar Kristensen og Fortidsminneforeningen reagerte kraftig da det over 200 år gamle Garnisonssykehuset i Stavern ble lagt ut for salg. Nå skal salget vurderes på nytt. Les også: FAKTA: Dette er saken - - Blir nok en litt smal kjøpergruppe - – Selges som kjøtt

Et salg av det fredede bygget i Johan Ohlsens gate har vært på trappene i flere år, og uka før jul kunne man se beviset svart på hvitt på Finn.no. Da lå annonsen med tittelen «Stor kombinert nærings- og boligeiendom. Sentral beliggenhet» ute på nett.

Torsdag i forrige uke ble det også holdt visning for potensielle kjøpere.

Nå har imidlertid ordfører Rune Høiseth (Ap) og varaordfører Hallstein Bast (V) hivd seg rundt og fått salgsprosessen – ledet av kommunens eindomsforetak LKE – stoppet.

Nyheten får Ragnar Kristensen, leder i Fortidsminneforeningens Vestfold-avdeling, til å juble. Fra å anta at slaget var tapt, er situasjonen nå plutselig en helt annen.

Om kort tid kan det nemlig være hans egen forening – og ikke en privat næringslivsaktør – som står som eier av det verneverdige marinesykehuset fra 1787.

– Man må ofte ha kniven på strupen før det blir gjort noe. Det var det som skjedde her, sier Kristensen, som roser den raske inngripenen fra ordførerkontoret.

– De har tatt det helt på sparket. Det kan få avgjørende betydning. Plutselig kunne man ha sittet der med et bud som ble akseptert.

Selv om salget har vært en del av rådmannens strategidokument de siste to årene, var det først da eiendommen ble lagt ut på Finn.no at Kristensen og Fortidsminneforeningen fikk fart på seg. For halvannen uke siden skrev man et brev til kommunestyret ved ordfører og varaordfører.

Med støttespillere som Venner av gamle Stavern, Medisinsk historielag ved SiV, sanitetsinspektør Jan Knudtzon Sommerfelt-Pettersen i Sjøforsvaret, og Nasjonalt medisinsk museum i ryggen, ble det foreslått at Fortidsminneforeningen selv erverver bygget.

Salget er satt på vent fram til etter kommunestyremøtet 13. februar.

Hallstein Bast innrømmer at det som nå er gjort, ikke er dagligdags.

– Det er ikke veldig ofte vi gir et ønske videre til LKE. Men her mente vi det var viktig. Så får vi se hva kommunestyret vedtar neste måned, sier Bast, som er klar på hva han selv mener bør skje:

– Ender det med at Fortidsminneforeningen erverver bygget, er det en lykkens dag for Staverns innbyggere.Da vil enda en byggestein for å få folk til å gjenkjenne det byen står for, være på plass.

Ragnar Studsrød, daglig leder i LKE, sier han respekterer signalene fra ordfører og varaordfører, og at interessenter er varslet om at salget er lagt på is.

– Bygget har vært vedtatt solgt i et par omganger. Men det er selvsagt stor forskjell på å være nevnt på side X i strategidokumentet, og å være løftet opp som en egen sak. Det respekterer vi, sier han.

Artikkeltags