Gå til sidens hovedinnhold

Lei av hærverk

Artikkelen er over 8 år gammel

Knuser ildsteder, kaster sittebenker i vannet, brekker ned og snur løypeskilt.

– Vi bruker mye av fritida vår på å gjøre det koselig for folk, men det er ergerlig når vi opplever at noen gjør hærverk. Det er bare meningsløst, sier Thor Holbein i Turistforeningen.

Thor Holbein er ikke nådig i karakteristikken av rampen som har bedrevet hærverk på Turistforeningens installasjoner rundt Ulfsbakk og Bakkanetjønn i Larvik.

– Hva er egentlig meningen med slikt. Det er jo helt meningsløst og bare trist at slikt skjer, sier Thor Holbein.

Satt opp dugnad

Turistforeningen har tre gapahuker i området rundt Ulfsbakk. Ved Masteberget, Bakkanetjønn og på Salsås. De ble satt opp i 2011, med midler fra Larvik kommune, og på dugnad av Turistforeningens medlemmer.

– I 2011 murte vi i samarbeid med elever fra Ra ungdomsskole opp ildsted ved gapahuken på Bakkanetjønn. En grillrist ble lenket fast til ildstedet. Nå er ildstedet knust, og to benker er borte. Under benkene i gapahuken var det lagret ved slik at folk som ferdes her kan fyre opp og grille. Da jeg kom her lå veden slengt rundt. Er det rart man blir litt ergerlig, sier Holbein.

Ved Masteberget hadde foreningen satt ut to benker ved siden av gapahuken.

Benker kastet i vannet

– De er kastet i vannet. To benker som var plassert på et utsiktspunkt like ved Ulfsbakktunnelen er også forsvunnet. Mest sannsynlig har også disse havnet i vannet. I tillegg finner vi fra tid til annen løypeskilt som enten er brukket ned, eller snudd en annen vei, sier Holbein.

Tidligere i sommer kom han over to av de forsvunne benkene på motsatt side av Ulfsbakk.

– Der hadde noen ungdommer satt opp en hytte, og hadde tydeligvis bruk for noe å sitte på, sier Holbein ironisk.

Benyttes av barnehagebarn

Holbein får støtte av Thor Myhre som har ansvaret for Turistforeningens løyper i Eikedalsområdet.

– Stiene langs Ulfsbakk mot Bakkanetjønn og Salsås er mye benyttet, og kanskje av de mest populære i distriktet. De benyttes også flittig av barnehagebarn som holder til i nærheten. Vi har aldri tidligere opplevd at folk har bedrevet hærverk på installasjonene våre. Det er leit, sier Myhre.

Myhre og Holbein synes det er veldig flott at turløypene brukes. Det er ingenting som gleder mer, sier de.

– Folk flest er også veldig flinke til å ta med seg søppelet hjem. Noen engangsgriller finner vi fra tid til annen. Men det er hærverket vi må få en slutt på. Det er så meningsløst, sier Myhre.

– Tross alt legges det hvert år ned betydelig dugnadsinnsats for at løypenettet skal bestå. Vi gjør det for at folk skal ha det koselig og trives. Men skal dette være takken, spør Holbein.

Kommentarer til denne saken