Budstikka ble sendt fra Svalbardposten 5. februar, og skal innom landets 220 avishus før den ender på Rådhusplassen i Oslo 9. juni under Avisdagen – alt sammen som et ledd i feiringen av unionsoppløsningen i 1905.
I går var dagen da Østlands-Posten skulle få overrakt budstikka med innhold fra 115 aviser så langt. Vi tok med oss klasse 3A fra Sky skole, og tok skyssbåten til Øivind Johannessen fra Helgeroa til Langesund. Der sto en fortvilet redaktør Erik Enger i Porsgrunns Dagblad og forklarte at budstikka var fjernet fra hans kontor i løpet av natta. Ingen visste hvor den var blitt av!
Så dukket vekteren av Langesund opp, men hadde ingen nyheter om budstikka. Redaktøren i Drangedalsposten kom med budstikka, men var helt klar på én ting: Budstikka skal forbli i Telemark! Deretter tok vekter og redaktør godt tak i ØP-redaktør Per Marvin Tennum og truet med å sende ham samme veien som budstikka – rett til sjøs...
Der sto de da, 22 elever fra Sky skole og så budstikka drive langsomt i sjøen og inn i en andeflokk. Heldigvis kom den riktige budstikka til rette i vekterens bil, og ble høytidelig overrakt redaktør Tennum av redaktør Enger. Så om bord i skyssbåten og til Helgeroa. I går ettermiddag la Redningsselskapets «Askerbæringen» til ved Fritzøe Brygge, for å bringe budstikka videre til Sandefjords Blad. Fra Østlands-Posten lyder budskapet i budstikka: «Med et økende press fra sterke interessegrupper er en kritisk og selvstendig journalistikk en forutsetning for en levende samfunnsdebatt og reell ytringsfrihet (Østlands-Posten).»
Svalbardpostens redaktør startet stafetten med å minne om følgende: «Ytringsfrihed bør finne sted.» Slik lyder den første setningen i Grunnlovens nye § 100. Den er ingen selvfølgelighet, og den skal til stadighet gjentas. (Svalbardposten).
Sandefjords Blad hentet budstikka med «Gaia», og overbringer den til ØP-datter Lokalavisen Øyene som møter «Gaia» i kajakk og padler den videre til Tønsbergs Blad.
Budstikka har vært med på mye underveis. Den er fraktet på dresin, i motorbåt, på sykkel, i bil, med landets eldste trebilferje M/S «Øisang» og den hadde sitt høydepunkt – bokstavelig talt – da avisen Hordaland på Voss leverte budstikka til Hardanger Folkeblad i Odda i fallskjerm med hopperen iført bunad.