Derfor skal hun servere gratis førsteklasses thaimat på Tollerodden

Erfaren kokk: Tapranee G. Andersen har drevet egen restaurant i Bangkok, og er kjent for matkunstene sine i thaimiljøet i Larvik.

Erfaren kokk: Tapranee G. Andersen har drevet egen restaurant i Bangkok, og er kjent for matkunstene sine i thaimiljøet i Larvik. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da Tapranee G. Andersen serverte mat under Folkefesten i fjor, ble det ikke en eneste bit igjen. Til helga er sjefkokken tilbake med et fargerikt og smakfullt matbord under det flerkulturelle matmarkedet.

DEL

Tapranee G. Andersen, eller Dam som hun kalles, har tidligere drevet en populær restaurant i Bangkok i mange år.

Nå er hun i full gang med forberedelsene til den store Folkefesten som søndag arrangeres i regi av Løft Larvik på Tollerodden, der det forventes et yrende liv.

En rekke lokale bidrag blir å se på scenen, og det skal deles ut en inkluderingspris.

LES OGSÅ: Hvem vil du skal vinne inkluderingsprisen?

Som i fjor skal flere ulike land representeres med egne mattelt, og nytt i år er at en jury skal kåre vinneren av den beste matstanden.

En smak av Thailand

Tapranee G. Andersen (66) står på et kjøkken i Byskogen og steker scampi i et rolig tempo.

Retten hun tilbereder, pad thai, er Thailands nasjonalrett, forteller hun, og legger scampien over på en seng av nudler.

Med unntak av noen tørkede frityrstekte reker, kan man få kjøpt alle ingrediensene i Larvik.

Se oppskrift på en deilig thaisuppe nederst i artikkelen!

– Mamma lager alt fra bunnen av, og koker for eksempel kraft på kylling. Det er ikke noe juks, forsikrer datteren Matthani Gajaseni.

Gratis mat: Det er ikke småtterier som står på handlelista til Tapranee G. Andersen, når hun skal dekke opp bordet med mat fra Thailand til Folkefesten førstkommende helg.

Gratis mat: Det er ikke småtterier som står på handlelista til Tapranee G. Andersen, når hun skal dekke opp bordet med mat fra Thailand til Folkefesten førstkommende helg. Foto:

Fant kjærligheten i datterens svigerfar

Den i dag 39 år gamle datteren flyttet til Larvik i 2003 etter å ha blitt kjent med en norsk mann på en ferietur hos venninnen i Risør. 

Et par år senere fikk de en datter. Moren vurderte på den tiden å flytte til noen slektninger i USA for å drive restaurant. Men da datteren ble gravid valgte hun å komme til Norge for å hjelpe henne.

Det viste seg at også moren skulle finne kjærligheten. Og mannen, det er datterens svigerfar.

– Det er en spesiell historie, smiler datteren, som kaller det som i dag er både svigerfar og stefar for «papa».

Også han er kokk. Og selv om det blir mest thaimat hjemme hos familiene, er moren veldig glad i å få servert norsk mat iblant, av «papa».

– Jeg liker veldig godt laks og potet med agurksalat, forteller hun.

Mange ulike nasjonaliteter

Helt siden de flyttet til Norge, har både mor og fatter vært engasjert i Thaiforeningen i Larvik.

I miljøet er moren kjent for matkunstene sine, og i fjor ble foreningen invitert til å ha matstand under Folkefesten.

– Det var veldig populært, og vi fikk bare positive tilbakemeldinger. Det var ikke en matbit igjen i noen av teltene. Unntatt det norske teltet til Sanitetskvinnene. Der ble det faktisk igjen spekemat, ler Kristin Onshus.

Primus motor for matteltene: – Ni ulike nasjoner legger ned masse hardt arbeid for at maten skal bli så god som mulig. Jeg er virkelig imponert over dem, skryter Kristin Onshus.

Primus motor for matteltene: – Ni ulike nasjoner legger ned masse hardt arbeid for at maten skal bli så god som mulig. Jeg er virkelig imponert over dem, skryter Kristin Onshus. Foto:

Hun er primus motor og kontaktperson for matteltene.

I år har hun fått med ni ulike nasjonaliteter. Det skal serveres mat fra Filippinene, Kurdistan, Eritrea, Syria, Kenya, Somalia, Thailand og Norge.

– Dette er ni nasjoner som legger ned masse hardt arbeid for at maten skal bli så god som mulig. Jeg er virkelig imponert over dem, skryter Onshus.

Til daglig jobber hun på Larvik Læringssenter avdeling voksenopplæringa, og har dermed mange kontakter fra ulike land.

– Jeg er opptatt av å løfte byen, og få alle de nye nasjonene til å delta på det som skjer. Integrering og inkludering for alle er noe av det viktigste vi kan drive med. Det var flott å se hvor mange blide ansikter som var der i fjor, folk var så fornøyde. I år blir det større. De som kommer er allerede i gang med å forberede masse god mat og de gleder seg til Folkefesten. Takket være sponsing fra Meny vil all maten bli gratis. Vi håper det kommer mange innom, sier hun.

Smakfullt: Da Thaiforeningen i Larvik serverte mat under Folkefesten i fjor, ble det ikke en eneste bit igjen.

Smakfullt: Da Thaiforeningen i Larvik serverte mat under Folkefesten i fjor, ble det ikke en eneste bit igjen. Foto:

Oppskrift på Tom Yam Kung til fire personer

Kok kraft på:

1 kg kyllingbein

10 kopper vann

5 hakket korianderrot

5 hakket små rødløk

4 hakket stilker sitrongress

Kokes uten lokk i en halv time, da er den redusert til 6 kopper

Ha så i kjele:

6 kopper kyllingkraft

1 kg rå skrelt scampi

4 ss finhakket sitrongress

4–5 revne limeblader

2 stk. hakket chili

4 ss friske korianderblader

5–6 ss fiskesaus (asiatisk fishsauce)

5–6 friske lime som presses

1,5 dl fløte

2 ss chilipaste med soyabønneolje (medium hot)

Slik går du fram:

La scampiene tine langsomt. Ta av skallet og skjær et dypt snitt langs ryggen og ta vekk «randa».

Gjør klar alle ingrediensene som skal i suppa.

Koriander og limeblader skal rives, ikke kappes. Sitron skal man fjerne det ytterste laget og skjære opp i veldig tynne skiver til halvveis opp å stanga.

Del de små chilien i biter. Trill hver lime litt på bordet, før du skjærer den i båter og presser ut saften en bolle.

Kok opp kyllingkraft sammen med chili, fiskesaus, sitrongress og limeblader. Vent til det lukter godt sitron.

Ha i scampien. Ikke rør i kjelen. Ha lokket på. Gi et raskt oppkok, ikke så lenge for da blir de seige.

Ta dem opp og legg dem til side.

Bland forsiktig soyabønnepaste og fløte i en bolle.

Helle det i kjelen og gi et oppkok. Smak til med limesaft (skal ikke koke)

Dander med scampi og fersk koriander. Mer chili kan hakke og serveres ved siden av etter behag.

Aroy mak mak! (Nydelig!)

Artikkeltags