Luftens gamle konger flyr igjen

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Et anseelig antall veteranfly vil stå til beskuelse både på bakken og i luften når Stiftelsen Dakota Norway arrangerer flyshow til helgen.

DEL

Hundre år er gått siden de første motoriserte flyene kom på vingene. Jubileet vil bli behørig markert av Stiftelsen Dakota Norway. I tillegg til hundreårsjubileet vil de også markere at det er seksti år siden Dakotaen stiftelsen eier kom på vingene for første gang.

– DC-3 er det eneste Dakotaflyet i Norge, og et av svært få som er igjen i Europa, forteller flyentusiast Per Øyvind Borgen fra Larvik.

– Vi ønsker jo selvfølgelig at flere slike veteranfly kan komme på vingene igjen, legger han til.

Bond-film

Det er ikke noen hvemsomhelst som skal fly på oppvisningene lørdag formiddag. Rolf Meum er en av Norges mest erfarne oppvisningsflygere, og jobber til daglig som kaptein på Boeing 737 hos SAS.

Meum har fløyet et Spitfire Mk XVI fra Cambridge, over Nederland og via Gøteborg for å fly oppvisning med det på Torp nå i helgen.

– Selve turen tok vel omtrent 4,5 timer i effektiv flygetid, anslår Meum.

– Turen var kjempefin, og foregikk uten problemer, sier han smilende.

– Lørdag blir det full akrobatikkpakke med både looper og roller, avslører Meum.

Rolf Meum er medlem i en forening i Storbritannia, kalt «Old Flying Machine Company». Medlemsskapet her har ført til nærmere bekjentskap med filmindustrien,

– Jeg har fløyet i forskjellige filmer. For noen år siden medvirket jeg i James Bond-filmen «Tomorrow Never Dies». Det var jeg som fløy i jagerflyscenene i åpningssekvensen, forteller han.

Ekte veteran

Det var også en virkelig veteranflyger tilstede da Spitfire'n landet på Torp i går. Birger Tidemand-Johannessen(85) fløy selv Spitfire under krigen.

– Jeg fløy 105 tokter fra England til Tyskland under annen verdenskrig, forteller veteranen.

Den gamle piloten legger ikke skjul på at det var en skremmende tid.

– Å se 5000 båter utenfor kysten ved invasjonen gjorde oss temmelig shaky, sier han.

På tross av tøffe minner fra krigen, kunne han godt tenkt seg å komme opp i en Spitfire igjen, dersom han fikk noen minutter i cokpiten først. Om Spitfire'n har han bare godord å komme med.

– Det er verdens beste jagerfly, «The Queen of the Sky», erklærer han.

Stor jobb

Det har vært masse arbeide med å få showet på beina. Medlemmene har ikke tall på hvor mange timer de har lagt ned i arbeidet. Forberedelsen ble satt i gang i fjor høst, og det er en sjelden stor samling av veteranmaskiner som vil stå til beskuelse. Et F-16 jagerfly fra Forsvaret, fallskjermhopping, og akrobatikkshow vil bli noen av postene på lørdagens program.

Artikkeltags