Mange vil overta kattene på Omre

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Flere larviksfamilier har kontaktet Larvik kommune i håp om å kunne adoptere de omstridte kattene på Omrestranda. Si din mening i

DEL

Det bekrefter Carl-Erik Mathisen, leder for helse- og rehabiliteringstjenesten i Larvik kommune.

- Vi håper så mange som mulig av kattene lar seg overflytte til stabile hjem, men foreløpig er antallet uvisst, sier Mathisen.

Tirsdag mottok han det endelige dokumentet fra Mattilsynet som gir kommunen klare retningslinjer om hva de skal gjøre med kattene.

- I to uker fra den 10. desember skal vi samle inn de ville kattene. En veterinær skal sjekke hvilke av dem som er merket allerede.

Før dette skjer, får beboerne i området beskjed om å merke sine huskatter, slik at det ikke blir noen forvekslinger.

- Deretter skal vi vurdere atferden til hver enkelt katt for å finne ut hvem av dem som lar seg omplassere, forklarer Mathisen.

De omplasserbare kattene blir levert til midlertidige kattepensjonat eller lignende. Resten må avlives innen 31. desember.

- Dette blir gjort av veterinær på ordentlig og forsvarlig måte, forsikrer Mathisen.

- Kommunen forventer at Noah og eventuelt andre dyrevernsorganisasjoner eller frivillige bidrar til at disse kattene så snart som mulig får et nytt hjem, legger Mathisen til.

Dersom ikke fristen avholdes, kan kommunen bli pålagt tvangsmulkt av Mattilsynet.

Agnar Melberg eier kattene på Omrestranda.

- Han kan fortsette å ha katter dersom han har dem på et egnet sted i privat eie. Kommunen bryr seg kun dersom Melberg har dem på et offentlig sted, sier Mathisen.

Mattilsynet bidrar ikke til innsamlingen av kattene, med mindre Larvik kommune ber om hjelp. Det bekrefter Rolf-Arne Karlsen, veterinær i Mattilsynet.

- Jeg synes det er imponerende om noen familier ønsker å overta disse kattene. Men oppgaven er nok ikke for hvem som helst. Det vil antakelig ta tid å få en vill katt til å bli tam, tror Karlsen.

Han forklarer hvorfor de kattene som ikke lar seg omplassere, må avlives:

- Nå er vinteren i anmarsj og kattene vil komme til å lide i kulda. Selv om de ikke fryser i hjel, er det Mattilsynets oppgave å se til at dyr ikke lider unødig i Norge, sier veterinæren.

Det endelige vedtaket fra Mattilsynet kan påklages innen tre uker, men tiltaket vil uansett bli gjennomført til tiden.

- En klage vil i så fall handle om erstatning, men det tror jeg ikke blir aktuelt i dette tilfellet, sier Karlsen.

Artikkeltags