Marerittet kom tilbake

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Roar Juel Johannessen og hans familie på Mørk i Hedrum har hatt tunge dager etter drapet på 10 år gamle Engla i Sverige.

DEL

For Roar Juel Johannessen og hans familie på Mørk i Hedrum har nyhetene om drapet på 10 år gamle Engla i Sverige var en ekstra sterk opplevelse. - Det var som å oppleve det vi gjorde for 10 år siden om igjen, sier han.

Roar Juel Johannessen forteller at familien fikk sjokk da de hørte om drapet på 10 år gamle Engla i Sverige. Nå er de glad for at Kripos skal se om det er sammenheng mellom denne saken og drapet på deres datter Kristin i Larvik i 1999.

- Vi fikk oss en skikkelig «midt i trynet» da vi fikk høre detaljer og så bilder i forbindelse med at den 10 år gamle jenta ble bortført i Sverige sist uke. Sykkelen jenta hadde og alderen stemte. På avstand lignet hun til og med på vår egen Kristin, sier Roar Juel Johannessen.

- Det var som å oppleve det vi opplevde for snart 10 år siden på nytt. Nå må vi i familien bearbeide det som skjedde den gangen om igjen. Men våre tanker går først og fremst til familien til den lille jenta i Sverige. Vi vet bare så altfor godt hva de opplever og må gå gjennom. Det er rett og slett et helvete, sier han.

Juel Johannessen sier likevel at det var godt at politiet så raskt klarte å finne løsningen når tragedien først har skjedd.

- Det verste i en sånn situasjon er ikke å vite. Det å få barnet sitt hjem igjen blir på mange måter det viktigste. Derfor ble vi utrolig lettet da politiet fant jenta og fikk tilståelsen. Vi vet hva det betyr for familien, sier han.

Roar Juel Johannessen sier han er positiv til at politiet nå sjekker om det er en sammenheng mellom drapet på den svenske jenta og drapet på hans egen datter på Mørk i 1999. Noe stort håp har han ikke, men han sier det er viktig at det blir oppmerksomhet rundt også hans families sak igjen.

- Vi har selv gjort veldig mye arbeid for å sjekke spor og hente inn opplysninger fra vitner gjennom flere år, og mener selv vi er i nærheten av å vite. Men helt sikre kan vi ikke være, og jeg synes det er veldig bra at man nå sjekker disse sakene mot hverandre, sier han.

Juel Johannessen uttrykker ellers at han er svært skuffet over den jobben politiet har gjort siden hans egen datter brutalt ble drept en sommerdag på Mørk i Larvik.

- Også vår sak er det fullt ut mulig å løse. Det krever bare arbeid. Sporene er mange og det finnes mange opplysninger som ikke er jobbet nok med. Politiet har skyldt på mangel på ressurser, men slik kan det jo ikke være. Kristin-saken kunne vært løst for lenge siden. Det er jeg overbevist om, sier en oppgitt Roar Juel Johannessen.

Han sier han for flere år siden ga opp kontakten med politiet, og at familien nå har jobbet med saken på egen hånd over lang tid. Han påstår også at han hjemme sitter på både spor og vitneutsagn som politiet ikke har hatt tilgang til.

- Kan det bli aktuelt for deg å levere det til politiet nå?

- Som jeg sa så er jeg positiv til at politiet nå vil sjekke sakene opp mot hverandre, selv om jeg ikke føler at dette bringer oss nærmere en løsning på vår sak. Men hvis politiet tar kontakt skal vi naturligvis hjelpe, og da skal vi selvfølgelig også la vårt materiale bli tilgjengelig, sier Roar Juel Johannessen.

Kristin-saken

* 5. august 1999 ble 12 år gamle Kristin Juel Johannessen funnet kvalt og drept på Mørk.

* I mai 2000 ble en 23-åring fra Sandefjord pågrepet og siktet i saken. Han benektet kjennskap til drapet, men ble varetektsfengslet. Utpå sommeren ble han sluppet ut av varetekt, men er fortsatt siktet.

* I april 2001 ble han tiltalt for drapet. I november 2001 ble han i Larvik tingrett kjent skyldig i forsettlig drap på Kristin og dømt til 12 års fengsel. Han anket dommen.

* Et hårstrå er det sentrale beviset i saken, og analyser viste at håret med stor sannsynlighet kan knyttes til tiltalte eller noen i hans morsslekt. Håret ble senere analysert ved et institutt i Tyskland som slo fast at DNA-profilen viser at håret stammer fra en kvinne.

* Statsadvokaten innstilte i januar 2003 på frikjennelse, og det hele ble avgjort ved såkalt kontorforretning i Agder lagmannsrett. Drapet er dermed fortsatt uoppklart.

Artikkeltags