Mye ulovlig hummerfiske i år

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

De årvisse aksjonene mot ulovlig hummerfiske fører flere steder til funn av oppsiktsvekkende mange teiner og ruser. Kystvakta i Vestfold, i Østfold og på sørlandskysten har de siste dagene trukket mange ulovlige fangstredskaper opp av sjøen.

Etter tips aksjonerte Kystvakten i Ryfylke-fjordene mandag og tirsdag og kom tilbake med hele 70 teiner og ruser.

– De sto tett i tett, og mange av dem var ulovlige, sier skipssjef Jon Skålheim på KV Tor til Stavanger Aftenblad.

Forholdene er anmeldt til politiet, og det er strenge straffer for ulovlig hummerfiske. Med sterkt redusert hummerbestand er hummerfiske kun tillatt fra 1. oktober til 30. november fra svenskegrensen til Sogn og Fjordane, og fra 1. oktober til 31. desember i resten av landet. Det må brukes teiner merket med eiers navn og adresse. Hummer med rogn og hummer som er mindre enn 25 centimeter er fredet hele året.

Norske fritidsfiskere er den største trusselen for hummerbestanden, i tillegg til underrapporteringen fra yrkesfiskerne som selger deler av fangsten svart. En studie Havforskningsinstituttet har gjennomført av hummerfisket på Sørlandet viser at den totale fangsten i norske farvann er 14 ganger høyere enn det som blir rapportert. Yrkesfiskerne rapporterer bare inn en firedel av sine fangster. (©NTB)

Artikkeltags