Den uføre Larvik-kvinnen (49) vasket svart i åtte år i mange hjem i Larvik og Stavern. For det ble hun dømt til fengsel i ett år og åtte måneder i Larvik tingrett. Les saken: Vaskekona ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel

Høy timepris

Kunden (46) må nå selv møte i Larvik tingrett 1. september tiltalt for å ha benyttet seg av svart arbeid.

– Timeprisen var så pass høy at jeg regnet med at det var et firma, fortalte kvinnen da hun vitnet i straffesaken i fjor.

Hun opplyste der at hun hadde betalt 150 kroner timen pluss 100 kroner i kjøregodtgjørelse til vaskekona, men at hun ikke fikk kvitteringer.

Betalte 200.000 kroner

Vaskekona ble i tingretten dømt til ett år og åtte måneders fengsel for bedrageriet av NAV på 2,2 millioner kroner. Påtalemyndigheten mener kunden (46) visste at hun kjøpte svart arbeidskraft ved at hun over en periode på åtte år betalte vaskekona 200.000 kroner kontant i flere oppgjør for rengjøringen.

Måtte vitne

Kundene ble avslørt av innbetalingene de hadde gjort til kontoen til vaskekona. Politiet undersøkte innbetalingene og de svarte tjenestene kom for en dag. Flere av kundene måtte møte som vitner under straffesaken og fortelle om rengjøringen og betalingen for denne. Politiet har etterforsket en rekke saker mot kunder av kvinnen etter dommen i fjor.

Saker henlagt

Flere av sakene er henlagt fordi summene var under 10.000 kroner, mens en av kundene har fått påtaleunnlatelse. Tre kunder har fått bøter, blant dem to kvinner (45 og 44), som har fått 3.000 kroner i bot hver De betalte vaskekona henholdsvis 20.000 kroner og 22.000 kroner for rengjøring over en periode på rundt tre år.

Kundene som vitnet fortalte at de både betalte henne kontant og over bank. Timeprisen lå på rundt 150 kroner. Noen var usikre på om hun drev firma eller ei.

– Det var i grenseland om hun drev firma eller om det var privat, fortalte en kvinnelig kunde (54) under rettssaken.

Sa hun hadde «vaskehallik»

Den dømte vaskekona sa en kvinne (57) fungerte som oppdragsgiver for henne.

Den «svarte» vaskekona ble avslørt da en kvinnelig kunde anklaget henne for tyveri av gjenstander for huset. Vaskekona hevdet under rettssaken i fjor at Larvik-kvinnen (57) hadde fungert som en slags «vaskehallik» for henne, og skaffet henne de fleste oppdragene. Dette nektet kvinnen (57) nektet for. Hun erkjente at hun hadde mottatt tjenester fra vaskekona. Nå er kunden bøtelagt med 6.000 kroner for å ha brukt svart arbeid over en periode på seks år. Hun betalte vaskekona 52.000 kroner kontant.

– En kunde har ikke vedtatt forelegget, så der går det mot rettssak, opplyser politiadvokat Nina Aaskjær i økoteamet i Vestfold politidistrikt.