Gå til sidens hovedinnhold

Naturfenomen skyld i stinkende vår

Artikkelen er over 8 år gammel

Det er ikke late hundeeiere som er skyld i illeluktende parker denne våren.

Våren er på frammarsj, og isen begynner å smelte. Samtidig har flere reagert på oppkastlukt utendørs flere steder i landet, og kilden har for mange vært ukjent. Men det skyldes ikke folk som har fått i seg altfor mye på by'n. Heller ikke late hundeeiere.

Mange har nok tenkt at det er hundeeiere som ikke plukker opp etter sine firbeinte venner som er skyld i den stinkende starten på våren. Dette er ikke tilfelle, forteller forsker ved Bioforsk, Marit Jørgensen.

?Lukten skyldes smørsyre, som er et produkt av en gjæring som skjer uten at luft er til stede. Det lukter som oppkast. Det lukter veldig stygt. Du kjenner det med en gang – en ekkel, råtten lukt, sier hun til NTB.

Isbrann

Grunnen til at prosessen oppstår, er det tykke islaget over plantene.

?Når isen legger seg oppå planter, hindrer den både at oksygen kommer til og at avfallsstoffer slipper ut. Effekten er litt den samme som når man legger plastikk over noe. Plantene trenger oksygen for å ånde, og da bruker de opp det oksygenet som er til stede under isen. De får en ufullstendig ånding, og dette er skadelig for plantene, både på grunn av mangelen på oksygen, og på grunn av avfallsstoffene de selv slipper ut, forteller Jørgensen.

Naturfenomenet kalles isbrann, og er en konsekvens av en ustabil vinter. Dersom det setter seg tele i jorda, og det deretter kommer en mildværsperiode med regn og smelting, vil ikke vannet ha noe sted å gjøre av seg på grunn av den frosne jorda. Dermed begynner isen å bygge seg opp.

?Vi var og målte på Tromsøya, og det var 14 cm med kompakt is, sier forskeren.

Gir landsbruksskader

Isbrann gir ikke bare en stinkende vår, den fører også til store ødeleggelser i landbruket, sier Jørgensen.

?Mange gårdbrukere er bekymret over all isen. Isdekke er den viktigste årsaken til vinterskader i landbruket. Vi holder på å undersøke hvor mye dette vil utgjøre i avlingsskader i år, sier Jørgensen.

Kommentarer til denne saken