Tvedestrand (NTB): Tirsdag hedres Arne Garborg med byste og plass i Tvedestrand.

16. oktober er det 140 år siden Tvedestrandsposten kom ut for første gang. Avisen ble grunnlagt av Arne Garborg. Tvedestrand kommune og Bokbyen ved Skagerrak feirer dagen med et stort kulturprogram.

Plassen utenfor kommunehuset og biblioteket blir omdøpt til Arne Garborgs plass. Her blir det også avduking av en byste av Garborg laget av Gunnar Janson. Bysten er en kopi av den som står utenfor Deichmanske bibliotek på Arne Garborgs plass i Oslo.

Under avdukingen vil ekteparet Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig framføre utdrag av Garborgs «Haugtussa», melder Tvedestrand kommune på sin nettside. (©NTB)

Fakta: Arne Garborg og Tvedestrandsposten

6. oktober 1872 kom den aller første utgaven av Tvedestrandsposten på gata. Arne Garborg var 21 år gammel da han startet byens første avis med eget trykkeri.

Forfatterens mål med avisen har han selv beskrevet slik i en av de aller første utgavene: «Bladet vil bestandig meddele Nyheder af alle Slags saa hurtig og fuldstændigt som muligt; saaledes vil det stadig indeholde Skibs- og Handelsefterefterretninger, samt Beretninger om forefaldende Ting af Interesse for selve Stedet og Omegnen.»

I 1868 kom den unge Garborg til vårt distrikt som student på Holt seminar, forløperen til Universitetet i Agder. Han ble senere tilbudt en lærerstilling i Søndeled og Garborg startet både Lærerstandens avis og altså Tvedestrandsposten.

- Åra 1868-73 i Holt, Søndeled og Tvedestrand var skjellsettende i Arne Garborgs liv og fikk mye å si for hans senere liv og forfatterskap. Dette har vært underkommunisert. Her traff han sin ungdomskjærlighet, Inger Andrea Larsdatter Solberg, som han kalte «si hjartans Brur» og som «vart hans siste Tanke». Det var også som ung student i Holt han fikk vite at faren hadde hengt seg, og kjente på følelsen av å ha sviktet., sier lokalhistoriker Øyvind Bjorvatn, som har tatt initiativ til Garborg-markeringen

Nøyaktig 140 år etter avisoppstarten blir altså Garborg hedret i Tvedestrand med en byste i bronse.

- Jeg synes ikke vi har gjort tilstrekkelig stas på at en av Norges største diktere og samfunnsdebattanter studerte i Tvedestrand, grunnla Tvedestrandsposten og Tvedestrand Boktrykkeri, og i noen av sine fineste dikt omtaler tida i Holt, sier Øyvind Bjorvatn.