En leser av ØP Nett fikk se et uvanlig syn da hun var på vei til jobb litt før klokken halv åtte onsdag morgen. Fenomenet ble også observert av en innringer fra Bommestad, og fra Sandefjord.

Kontakt oss hvis du har sett noe: nettavisa@op.no. Les flere observasjoner fra leserne nedenfor.

Les også: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard kontaktet ØP.

- Jeg kom kjørende på fylkesvei 303 på vei til jobb, og da jeg kom til Klåstad fikk jeg se noe svært merkelig, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym.

- Oppe på himmelen fikk jeg se en stor ildkule, og den lyste skikkelig sterkt. Litt etter forsvant ildkulen ned i skogen ikke langt unna, og den lyste opp området en god stund, forteller hun, og legger til at hun er helt sikker på det hun så.

Kvinnen sier til ØP Nett at dette må ha vært en meteoritt eller noe liknende, og sier at hun aldri har sett noe liknende. Hun stanset på en busslomme, og ble sittende å se på fenomenet som lyste opp i skogen.

- Dessverre hadde jeg ikke mobiltelefon med kamera godt nok til å få tatt noe bilde, men kanskje noen andre har sett den. Uansett var dette en svært spesiell opplevelse, sier kvinnen.

Ildkulen landet et stykke unna der hun befant seg, men hun mener den må ha landet ved Skallist, i eller i nærheten av steinbruddet.

ØP Nett fikk også telefon fra en bilist som passerte på Bommestad litt før klokken halv åtte.

- Jeg så en stor ildkule på himmelen over Verningen. Den lyste opp et stort område, og jeg har aldri sett noe liknende. Jeg så ikke at den slo ned, men den må ha gjort det et sted i området, forteller mannen.

En mann fra Sandefjord forteller at han også så fenomenet.

- Jeg så ildkulen over Raveien i Sandefjord. Den kom i stor fart ned mot bakken i ca 30 graderes vinkel, forteller han.

- Så den ti minutter over klokken sju, og det kan jo være at det har vært flere ildkuler. Den var uansett svært stor, sier han.

Les også: 'Meteor', 'ildkule', 'eksplosjon' eller noe helt annet?

E-post fra lesere:

- Jeg så også den ildkula fra verningen. Jeg sto i kjøkkenvindu med retning mot bommestad på samme tidspunkt og så en lysende kule på himmelen som forsvant ned mot bommestad, det var sterkt lys så det første jeg tenkte var at det var et fly som styrta, forteller Jan A. Nedrebø i meldingen.

------------------------------------

Jeg kom kjørende på E18 fra Larvik mot Bommestad – ca 07:10. Midtveis så jeg plutselig en stor ildkule i meget lav høyde fly over himmelen. Dessverre var det skog på begge sider av E18 som begrenset synet. Men jeg regnet med at det måtte være en meteoritt og satte på radio for eventuell høre noe om dette. Etter å ha nevnt dette på kontoret sjekket vi ØP og oppdaget at flere hadde observert fenomenet. (Werner Riesenmey)

------------------------------------

Observerte også ildkula i nordøst da jeg passerte Bommestad på vei til jobb. Ildkula sluknet i et gnistregn før den traff bakken en eller annen plass langt opp i Lardal. (Rolf Hagen)

-------------------------------------

Jeg så også noe liknende i morges. Jeg bor i Svarstad, og jeg så den når jeg sto og ventet på bussen i dag klokken 7. Det var som et stjerneskudd på himmelen, bare at den varte så mye lenger enn hva et stjerneskudd pleier å gjøre. Jeg så tydelig at det var en rund brennende sak, men aner ikke hva det kan ha vært. Det så ut som om den landet bak fjellene hvor jeg bor, motsatt retning av Larvik. (Malin Rosmo Stamnesøy)

---------------------------------------

Jeg passerte Skolmar på E-18 og så denne ildkulen passere like over bilen. For meg virket det som at den var lysende grønn, og hadde fryktelig dårlig tid ;) Trodde derfor det var noe annet som gikk i bakken, og forventet meg helt andre overskrifter.. Uansett, jeg kikket på litt kart, og for meg kan det virke som den kan ha truffet bakken i nærheten av den grønne ringen markert i vedlagte bilde. (David Lysnes)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Observerte stor ildkule på himmelen like sør for Kvelde ca kl . 7.15 i dag tidlig . Mvh . Martin

-----------------------------------

Jeg så den lysende kula fra Verningen når jeg var på vei til jobb mellom 7 og 7.15. Trodde først det var et kjempe stjerneskudd, men det var for stort, og det varte såpass lenge?? (Tone Ekevall Evensen)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hei, jeg så en ildkule med en hale som traff atmosfæren og eksploderte i oransje deler, jeg kjørte på hortensveien fra Tønsberg mot Horten og var ved Barkåker, klokka var nøyaktig 0708, retningen var ca. vest-nordvestlig, så den i ca. 2-3 sekunder. Den var langt unna mot innlandet.

(Ulf Johansen)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg så ingen ildkule i dag tidlig, men en merkelig langstrakt sky sent i går kveld, i Kjose. Omtrent som kondensstripen til et fly, bare mye kraftigere og nærmere bakken. Den gikk i en bue fra vest mot øst. (Øystein Archer Næss)

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Det samme fenomenet observerte jeg i dag tidlig ca 07:10, i Valdres. Nærmere bestemt Bagn, var sikkert en meteoritt og fra min posisjon så det ut som den brant opp i atmosfæren slik de jo til vanlig gjør. Det var usedvanlig kraftig lys og kan ikke huske å sett tilsvarende tidligere. (Tor Jordet, Valdres Energiverk)

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kl. 07:09 ankom jeg jobb i Andebu sentrum – og så da et legeme på himmelen, den lyste veldig og så ut til å gå i oppløsning – mens hovedelementet fortsatte fra øst til vest på nordhimmelen. Et enormt skue – jeg trodde den ville lande i Høyjord eller i Lardal. Skulle gjerne hatt bilde av den!! (Kjell Skoli)

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg så en stor grønn ildkule over Oppsal i Oslo på samme tid. Den kom fra østmarka og for sørover. Kult. (Solveig)

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg så den akkurat når den gikk i oppløsning i flere biter som brant, ganske nære bakken. Så den nordvest for meg, da jeg kjørte nordover og var på E-18 like ved Torp. Noen kilometer nord for Fokserød. Er mulig jeg så den da den like før også, da den så ut som en ildkule. Men da var den i området hvor man forventer fly som går inn for landing. Dømmer man ut fra trafikkflyten kan det ikke ha vært mange som la merke til det hele. (Ole Petter Bjerkholt)

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg så "ildkula" i Helgeroa når jeg kjørte til jobb i dag tidlig kl 07.05. Den hadde meget stor fart, og det var tydelige fartsstriper på himmelen etter den. Det var en veldig spesiell, og nesten litt skremmende opplevelse. Har aldri sett noe lignenede. Helt fantastisk spennende! (Monica Evjen)

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg så i dag tidlig, i likhet med mange andre, en ildkule i dag tidlig ca 0710. Kom kjørende fra Tveteneåsen retning Larvik, da jeg så en stor ildkule fallende i retning Kvelde over farriseidet! Bombesikker på dette. Lyset/ilden den ga fra seg var svært kraftig. Antar fallvinkelen var mellom 35-45 grader. (Torbjørn)

---------------------------------

- Jeg så ildkulen onsdag morgen fra Nordlia. Den kom fra sør-øst, og det så ut for meg som om den landet rundt 300 meter fra Bommestadbrua (Paul)

Observerte du fenomenet i Tjølling i dag tidlig? Ring 97 70 90 98 eller send en e-post til nettavisa@op.no.