Ønsker kvoter for flåtefiskerne

Ønsker debatt: Morten Harangen er skikkelig hekta på laksefiske etter han begynte, og tror Lardal kommune har alt å tjene på å regulere flåtefiske i forhold til sportsfiske. (Foto: Nils-Erik Kvamme)

Ønsker debatt: Morten Harangen er skikkelig hekta på laksefiske etter han begynte, og tror Lardal kommune har alt å tjene på å regulere flåtefiske i forhold til sportsfiske. (Foto: Nils-Erik Kvamme)

Artikkelen er over 8 år gammel

Det er mange år siden det ble hentet opp 15 tonn laks av Lågen slik resultatet ble i 2011.

DEL

Nå legger Direktoratet for naturforvaltning opp til at det kan fiskes ubegrenset med laks for flåtefiskerne, mens en sportsfisker må nøye seg med sju laks i sesongen. Dermed kan det igjen blåses til strid!

Morten Harangen fra Svarstad er blitt en ivrig sportsfisker, og gledet seg storligen over to de laksene han hentet på land i 2011-sesongen.

Men nå reagerer han kraftig på Direktoratets utspill og etterlyser et større politisk engasjement fra lokale politikere i Lardal.

– Fylkesmannen i Vestfold innstilte på 500 kilo laks for redskap som ikke har kvote i dag, men i sitt forslag til reglere for 2012 som nå er ute til høring, foreslår Direkortatet å droppe denne innstrammingen som fylkesmannen foreslår. Da må politikerne i Lardal våkne, mener Harangen som regner med at han blir beskyldt for misunnelse ved igjen å trekke opp en evigvarende strid mellom flåtafiksrere og sportsfiskere.

– Jeg var godt fornøyd med to fisker i sommer, og tror også de fleste sportsfiskerne klarer seg godt med sju lakser per sesong. Det er ikke om å gjøre å dra mest mulig laks på land, tvert imot, det er den totale naturopplevesen som bør være viktig. Men jeg er opptatt av oddsen for å få fisk for alle sportsfiskere som trekkes mot Lågen, sier Harangen som mener politikerne må gå foran og kjempe for den miljølinja i den grønne dalen.

– Jeg tror at sportsfiskere velger bort Lågen, og finner seg andre lakseelver der redskapsfiske for lengst er forbudt, sier Harangen og vet at det vil Lardal kommune tape mye penger på.

Forslaget fra Direktoratet er ute til høring i disse dager, og Harangen mener at Direktoratet i slike høringer legger stor vekt på hva politikere og grunneiere mener.

– Jeg vet at problemstillingen har blitt tatt opp i Lardal Høyre, men ellers har det ikke så vidt jeg vet vært flittig diskutert. Det er mulig det er bestandmessig forsvarlig å la hver grunneier fiske hundrevis av kilo laks, men jeg tror signaleffekten av en slik bestemmelse er dårlig for Lardal som kommune, sier Harangen.

Å fiske laks med flue er en ganske ny hobby for Harangen. Å få fast fisk på kroken er en heftig opplevelse i følge Harangen.

– Det er en tilstand, et adrenalinkick jeg unner alle andre også å få. Uten kvoter for flåtefisket slik Direktoratet legger opp til, blir det mindre laks til sportsfiskerne. det er innlysende når redskapsfansgsten i 2011 står for 45 prosent av den fiskede laksen, sier Harangen.

Lardal kommune markedsfører seg som den grønne dalen, og etter «Høyt og lavt» som kommunens store trekkplaster, kommer elva.

– Det blir vanskelig å forklare tilreisende sportsfiskere at de må nøye seg med sju laks per sesong, mens flåtefiskerne nærmest kan fange ubegrenset. Så vidt jeg vet er det kun Tanaelva som slipper redskapsfiskerne til i samme grad som man gjør i Lågen, sier Harangen.

– Jeg kjenner begrepet kulturfiske, men jeg vil heller våge å bruke uttrykket ukultur. Det kan umulig være nødvendig at en grunneier skal kunne fiske 700 kilo laks for å holde en tradisjon i live, sier Harangen.

Leder av Numedalslågen Forvaltningslag, Asle Granerud, er også for at det settes en kvote på 500 kilo per redskap, men tror det har lite å si for det totale fisket.

– Biologisk sett har det ikke noe å bety, og jeg vet at dette er kun på denne bakgrunn Direktoratet for naturforvaltning har hevet grenser som Fylkesmannen foreslp. De tar ikke hensyn til psykososiale forhold som de harangen peker på, sier Granerud.

– Men jeg er enig i at det rent prinsipielt burde være en fast kvote for alle, avslutter Granerud.

Artikkeltags