På kurs i magisk slim

Spennende: Hanne Alsaker Mathisen (til høyre) får hjelp av Anne Korpelin i Porsgrunn. Nå planlegges oppstart i Larvik. (Foto: Inge Fjelldalen/TA)

Spennende: Hanne Alsaker Mathisen (til høyre) får hjelp av Anne Korpelin i Porsgrunn. Nå planlegges oppstart i Larvik. (Foto: Inge Fjelldalen/TA)

Artikkelen er over 9 år gammel

Forskerfabrikken få flere unge engasjert i realfag.

DEL

Etter å ha gjort suksess med kurs som «Magisk slim» og «Alien-forskning» over store deler av landet, er Forskerfabrikken på vei til Larvik for å få flere unge engasjert i realfag.

– Ja vi planlegger å starte i Larvik, bekrefter fabrikkprofessor Anne Korpelin ved Forskerfabrikken.

Forskerfabrikken ble startet av kjemiker Hanne Finstad i 2002. Hun har, i tillegg til å ha gitt ut realfagsbøker for barn, utviklet en kursrekke som strekker seg fra 5. klasse og ut ungdomsskolen.

Nå, åtte år etter, har hun fått med storkonsernet Ferd på laget. Og med friske sponsormidler og forretningsutviklere, er Forskerfabrikken blitt både en stiftelse og et AS. Med kurs for barn og lærere i byer som Drammen, Stavanger, Bergen og Trondheim.

– Vi har også etablert oss i Grenland, hvor vi har hatt 350 barn på kurs, forteller Korpelin. Og det er fra nabobyen Porsgrunn hun sitter og planlegger oppstarten i Larvik.

– Du kan si at Forskerfabrikken både er en forretningsidé og en ideell virksomhet. Målet er å tjene nok til å holde fritidskurs for barn og unge som ikke blir for dyre.

I dag koster det tre og fire hundre kroner, for to eller tre timer. – Vi håper å få til løsninger som gjør at vi kan starte opp i Larvik allerede i mars. Da med et kurs som heter «kule ting» – hvor vi lager gummiballer, kunstissnø og is uten å bruke fryseboks.

– Målet er å få barn interessert i realfag, sier Korpelin, og legger til:

– Vi håper å bide kunne bidra til at de blir mer interessert i realfagene de har på skolen akkurat nå, men også bidra til at de velger den linjen i videre utdanning.

Ingeniørenes fagorganisasjon Tekna har også hevet seg med, og bidrar med penger for å få prosjektet etablert i flest mulig byer.

– Det langsiktige målet er å skape flere realister, sier Korpelin, og understreker: – Realfag har egne språk som kan gjøre læringen vanskeligere enn den trenger å være. Vi bruker mye tid på å lære ungene begrepene på en måte som vil gjøre det lettere for dem å henge med. Forskerfabrikken har vært i kontakt med Thor Heyerdahl videregående, men sier det blir for dyrt for å leie rom der. – Nå ser vi etter skoler som kan tilby lokaler gratis, slik vi har fått i Grenland. Med lokaler og kursledere på plass, er vi klare, sier Anne Korpelin.

Artikkeltags