Perleskjelldrømmen ut i havet

Artikkelen er over 13 år gammel

Perlesjellanlegg i Lågen skylt på havet. Verdifulle perler funnet ved Holmejordet. (Foto: Ida C. Freng)

DEL

I mer enn fire år har Dag Oppen Berntsen i hemmelighet dyrket perlemuslinger med perler av unik kvalitet i Lågen. Nå er prosjektet historie, og perlene er på avveie.

Da Dag Oppen Berntsen sist uke kom for å inspisere anlegget som lå i Lågen rett ned for Findus, var alt han hadde bygget opp borte. Åtte skjell med dyrebare perler funnet på stranden ved Holmejordet er eneste spor etter fire års hardt arbeid.

- Dette er rett og slett tragisk. Dette prosjektet skulle offentliggjøres i sommer og var unikt på verdensbasis. Og allerede nå kunne vi se at det var vellykket. Vi har så langt klart å høste et par titals perler av unik kvalitet til høy verdi, og var klar til å høste flere nå. Også disse hadde en høy markedsverdi, sier en oppgitt Berntsen til ØP Nett.

Berntsen tror det mest sannsynlige er at det er strømmen som har tatt anlegget i forbindelse med stormene i vinter, men utelukker ikke at noen kan ha gjort hærverk på anlegget slik at det har løsnet.

- Det som er rart er at anlegget har holdt seg på plass uten problemer i fire år, og så plutselig er løsnet. Jeg har nå politianmeldt saken, og håper at de klarer å finne ut hva som har skjedd, sier Dag Oppen Berntsen til ØP Nett.

Dag Oppen Berntsen begynte å interessere seg for perlemuslinger allerede i ungdomstiden. Som elev på videregående hadde han akvarier i kjelleren der han drev oppdrett av muslingene.

- I tillegg har jeg opp gjennom årene registrert forekomsten av muslingene her i distriktet. Blant annet er det fere gode områder i Brunlanes, forteller fiskeribiologen.

Det har også i mange år vært kjent at det har vært perlemuslinger i Lågen som i mange andre norske elver. I tidligere tider var perler fra elveperlemusling svært verdifulle, men industriell framstilling av perler gjorde imidlertid at de ikke lenger var så ettertraktede.

- Hovedårsaken til at perler fra muslingene ikke lenger var så ettertraktede var at de ikke var så perfekte som det industrielle produksjon kunne få til. Det har imidlertid vi løst ved intense forsøk gjennom mange år, og dermed har vi klart å få fram et produkt som igjen har stor markedsverdi, sier Oppen Berntsen.

- I tillegg tar det vanligvis opp til 10 år før en musling klarer å produsere ferdig en perle, mens vi har klart å få prosessen ned i fire år. I tillegg får vi perfekter perler i en av ti muslinger, mens det fra naturens side er perler i kun én prosent av skjellene. Dette prosjektet var unikt, men nå er det dessverre historie, sier Dag Oppen Berntsen.

Artikkeltags