Politiet braste inn i leiligheten

Følte seg stemplet: - Måten de snakket til meg på fikk meg til å føle meg som en kriminell, sier Renata Skalleberg (37). Tidlig om morgenen ringte politiet på døren.#Da hun sa de måtte vente til hun hadde mer klær på, ignorerte de det. Hun er opprørt etter hendelsen.

Følte seg stemplet: - Måten de snakket til meg på fikk meg til å føle meg som en kriminell, sier Renata Skalleberg (37). Tidlig om morgenen ringte politiet på døren.#Da hun sa de måtte vente til hun hadde mer klær på, ignorerte de det. Hun er opprørt etter hendelsen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Men tok feil av både kvinnen og leiligheten.

DEL

Renata lå og sov sammen med sin sju år gamle datter da politiet presset henne med beskyldninger om festing og bråk. Men politiet tok feil av både kvinnen og leiligheten.

Renata Skalleberg i Larvik følte seg som en kriminell da politiet kom inn uten tillatelse og beskyldte henne for å feste hele natten. Ikke før de oppdaget at de snakket med feil kvinne, gikk de.

Lettkledd og søvndrukken åpnet Renata Skalleberg for politiet som ringte på. De hevdet hun hadde fest og flere menn fra Litauen på besøk, men politiet tok både feil av kvinnen og leiligheten.

– Kan politiet bare gå inn i private hjem sånn uten videre, spør Renata Skalleberg. Hun er opprørt over politiets framgangsmåte.

– Jeg er sjokkert, sier hun.

Enslig mor og avholds

Skalleberg er enslig mor, avholds og hadde slett ikke fest, forteller hun. Grytidlig sist lørdag lå hun og sov med datteren (7) da politiet ringte på callinganlegget i leilighetskomplekset der hun bor i Larvik sentrum.

– De ropte politi, politi og at jeg måtte slippe dem inn. Jeg trodde det hadde skjedd noe i oppgangen, forteller hun. Men politiet ringte så på hennes dør, hevdet hun hadde fest og at det hadde vært tre menn på besøk. De sa de hadde fått en telefon om at det var fest der.

I dørglippen fortalte Skalleberg at det slett ikke stemte, at hun hadde sovet med datteren og at hun ikke visste om noen fest. Inne var det stille og ikke tegn til flasker eller bråk. Datterens leker lå på gulvet og Skallebergs bøker for studiene lå oppslått på stuebordet. Da politiet ville inn, ba hun dem vente utenfor døren da hun sto i en liten gjennomsiktig nattkjole kun iført truse under.

Lyste på henne med lommelykt

Politimennene skal ha gått etter henne inn i leiligheten selv om hun ikke hadde gitt dem tillatelse. – Jeg sa vent, jeg må kle på meg, men de kom inn for det, sier hun.

Politimennene skal ikke ha presentert seg, og mens en av dem satte seg ned, ble den andre stående og lyse på henne med lommelykt i stuen som var opplyst av dagslyset utenfor.

– De begynte å anklage meg. Sa jeg hadde festet hele natten og at jeg hadde hatt tre menn på besøk. Jeg sa at jeg hadde barn og at jeg hadde sovet med datteren min. Den måten de snakket til meg på fikk meg til å føle meg som en kriminell, sier Skalleberg, som fornemmet at politimennene hadde et nedlatende tonefall fordi hun er en utenlandsk kvinne.

– Kanskje de tenkte at hun vet ikke bedre, sier Skalleberg, som er fra Brasil. Hun har bodd i Norge i ti år.

Forsto at de hadde gått feil

Da de til slutt spurte om hun var en navngitt kvinne, avkreftet hun dette og sa navnet sitt. Da forsto politiet at de var på feil sted.

– De bare gikk, sier hun. Politimennene forsvant videre til en annen leilighet. Hun hevder hun ikke fikk noen beklagelse.

– Jeg tenkte etterpå at jeg ikke skulle åpnet. Det kunne vært banditter. Jeg kommer i hvert fall ikke til å åpne igjen hvis noen ringer på og sier de er fra politiet, understreker hun. Hun synes framgangsmåten er en overreaksjon hvis det var slik at noen hadde ringt og meldt fra om bråk fra en fest.

– Når noen ringer politiet og sier det er fest, så kommer de med slik kraft? Hva tenkte de? At det var prostitusjon her? De brukte virkelig makten sin, mener Skalleberg.

- Politiet bør være sikre

Forsvarsadvokat Jonny Sveen i firmaet Advokatene Hellenes, Aune Sveen &Jølberg DA i Larvik, opplyser til ØP at politiet må ha ferske spor av et straffbart forhold som kan gi mer enn seks måneders fengsel for at de skal kunne gå inn i en leilighet uten samtykke.

Sveen, som i stor grad praktiserer strafferett i rettsalene, opplyser også at politiet kan gå inn ved ordensforstyrrelser hvis det er til fare eller plage for andre. Da gis det gjerne pålegg.

- Politimannen avgjør selv hvordan han vil utføre tjenesten sin, sier Sveen.

Forsvarsadvokaten viser til at han ikke kjenner saken annet enn det ØP referer, men hvis handlingsforløpet er slik, som Skalleberg forteller, burde politiet forsikret seg om at de var på rett sted. I leilighetskomplekset er det flere ringeknapper på callinganlegget utenfor. Få eller ingen er merket. Heller ikke døren til Skalleberg viste nummer eller navn.

- Man skal gjerne vite noe sikkert når man går inn i en leilighet, opplyser han.

Skalleberg ga ikke tillatelse til at politiet kunne komme inn. Det var heller ikke musikk og bråk der og leiligheten skal ikke ha båret preg av festing.

- Kan politiet da si at de gikk inn på grunn av en ordensforstyrrelse?

- Da har ikke politiet gjort jobben sin. Hva det kan gjelde her, er om de har utvist uforstand i tjenesten når de ikke påser at de er i riktig leilighet. Hvis det er grov uforstand i tjenesten, er det straffbart, forklarer Sveen.

Vil ikke svare i media

Politiet i Larvik vil ikke kommentere saken til Renata Skalleberg i ØP.

– Vi ønsker ikke å bruke media til å rydde opp, sier leder for ordensavdelingen ved Larvik politistasjon, Berit Moksnes.

Moksnes påpeker at saken i utgangspunktet er en klagesak, selv om Skalleberg ikke har klaget formelt på politiet. Politiet vil derfor ikke redegjøre for påstandene til Skalleberg overfor Østlands-Posten.

Moksnes sier, på generelt grunnlag, at politiet snakker med flere i en innledende fase. Lederen for ordensavdelingen opplyser til ØP at hun ikke kjente til episoden før avisen tok kontakt med politiet i forrige uke.

Artikkeltags