Politiet etterforsker sauehoder på staur

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Politiet har startet etterforskning for å finne ut hvorfor det ble satt opp flere sauehoder på staur en rekke steder i Vestfold lørdag. Men foreløpig tar politiet ikke stilling til om påfunnet er straffbart.

Det var lørdag morgen at det ble funnet sauehoder på staur på Slottsfjellet i Tønsberg, Gokstadhaugen i Sandefjord, Bøkeskogen i Larvik og Borrehaugene i Horten.

Et døgn senere hadde politiet ennå ikke funnet ut hvorfor sauehodene ble satt opp, eller hvem som hadde gjort det.

– Politiet har ikke hatt tid til å etterforske saken siden vi tok ned stakene lørdag morgen, opplyser operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Vestfold politidistrikt til VG.

Politiet har imidlertid gjennomført undersøkelser på alle funnstedene og opprettet sak.

– Vi har tatt bilder av sauehodene, og tatt dem med oss som bevis. Men vi har ikke tatt stilling til om dette kan være straffbart, sier politiadvokat Lise Dalhaug til NRK.

Funnene minner om en skikk fra norrøn tid med å reise nidstang, som oftest var en stang med et hestehode på toppen. Nidstangen ble reist for å håne fiender og på magisk vis kalle ned ulykke og uhell over dem, ifølge Wikipedia.

– Vi vet ikke hva dette kan være. Men det er mange rare kunstformer, eller så kan det være et slags makabert ritual, sier operasjonsleder Åge Haakonsen til Sandefjords Blad.

Det er tele i bakken og uvisst hvilken fremgangsmåte som er brukt for å feste stakene.

Sauehoder plassert på staker er funnet flere steder i Vestfold. Også i Bøkeskogen i Larvik. Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Flere sauehoder er satt på staker og plassert ut på ulike steder i Vestfold i helgen, blant annet i Bøkeskogen.

I Bøkeskogen var det ett hode som ble funnet.

Sauehodene er ille tilredt, blant annet skal ørene være kappet av.

Politiet har foreløpig ingen teorier om hvem som har gjort dette eller hvorfor, men tar gjerne imot tips fra folk som kan ha sett noe mistenkelig i områdene.

Har du tips i saken eller bilder så kontakt oss!

Tønsberg Blad har spekulert i om sauehodene kan ha noe med festivalen Hammerslag å gjøre, siden det ble gjort et lignende funn i februar i fjor. Da satte ukjente pøbler et bukkehode på en stake ved Mammutkrysset. Bukkehodet hadde vært en del av sceneshowet til svartmetallbandet Dauden, som spilte på Total i forbindelse med festivalen samme kveld.

Ett av medlemmene i bandet Dauden, Ketil Vissgren, bor i Tønsberg. Han ble overrasket da Tønsberg Blad ringte ham og fortalte om sauehodene lørdag.

Han hevder at dersom det var noen fra det lokale metalmiljøet, ville han visst om det.

– Jeg kjenner jo til folk i miljøet i Vestfold og regner med at dersom etablerte bandfolk hadde gjort dette ville jeg visst om dette via jungeltelegrafen før media fikk vite om det, sier musikeren til tb.no.

Bandet hans benytter stadig ekte sauehoder i forbindelse med sceneshowet.

– Av visuelle grunner. Det har med imagebygging å gjøre, og er ikke ment som respektløst overfor dyret, sier Vissgren.

Hammerslag-festivalen, som arrangeres på rockeklubben Total i Tønsberg neste helg, har – oppsiktsvekkende nok – brukt en malt gjengivelse av et bukkehode på en stake med et pentagram rundt.

Artikkeltags