(Sandefjords Blad)

I disse førjulstider er det nok mange som mottar hentelapper og meldinger fra Posten, men les nøye gjennom før du klikker på noe.

Bedt om løsepenger

Nå sirkulerer nemlig en rekke eposter der svindlere utgir seg for å være Posten. Eposten kommer i en rekke ulike variasjoner – alt fra hentelapper til meldinger om at pakken ikke kunne bli levert, skriver Nettavisen.

Men klikker du på lenkene i e-posten, vil harddisken din låses. Deretter blir du bedt om løsepenger for å låse opp PC-en din.

Pressesjef i Posten, John Eckhoff, sier til Nettavisen at dette ikke er første gang de blir brukt som avsender i en svindel-epost.

– Første gang vi ble gjort oppmerksomme på disse epostene var på sensommeren i fjor. Deretter kom en ny bølge i oktober, og siden har det kommet meldinger fra tid til annet om at epostene fortsatt sirkulerer. Nå ser det ut som det kom en veldig stor utsendelse igjen i går, sier Eckhoff, og legger til:

– Jeg synes det er synd at de misbruker vår merkevare, men dette begynner nå å bli en kjent svindelmetode og jeg håper det har hatt effekt at vi har gått ut og advart om disse epostene ved flere anledninger.

Les også: 20-åring ga bort blomster for titusener – lot andre ta regningen

– Slett den med en gang

Rådet fra Posten er klart:

– Får du mailen så må du slette den med en gang. Postens kunder anbefales å bruke sporingsappen eller Posten.no for å spore sendingene sine, sier Eckhoff.

Her får du flere råd til hvordan du kan  unngå å bli svindlet.

Regner med flere svindelsaker før jul

Telenors sikkerhetssenter sier til Nettavisen at de er godt kjent med svindel-e-postene som nå sirkulerer.

På Facebook har de selv gått ut og advart:

«Se opp for falske e-poster med hentelapper som gir seg ut for å være fra Posten Norge. Dersom du følger lenkene i e-posten vil du ende opp på en side som vist på bildet. Adressefeltet, som vi har markert med rødt i bildet, er feil. Dersom du trykker på lenken for å "laste ned hentelappen", vil du i stedet bli utsatt for ransomware/løsepengevirus,» skriver de.

Les også: Lokket med Adele – stakk konsertpengene i egen lomme