(Telemarksavisa)

Prisene på påskevarer faller som vanlig i uken inn mot påskeferien, men prisene er likevel ikke i nærheten av så lave som de var på samme tid i fjor.

Varer som grillpølser, ketsjup, appelsiner og sjokolade har falt kraftig den siste tiden, men ingen av de store varene er mer enn femti prosent redusert. Det eneste mulige unntaket er såkalt sunt smågodt, eller smågrønt. Det vil si frukt og grønt pakket og solgt som vanlig smågodt.

Smågodt fortsatt «dyrt»

Smågodtprisen er imidlertid ikke redusert og ligger på rundt 17 kroner hektoet hos alle de tre lavpriskjedene. Det er i sterk kontrast til de to foregående årene, hvor smågodtprisen ble satt ned til henholdsvis 2,90 kroner og 6,90 kroner.

Et annet eksempel er Idun tomatketsjup, som koster 10,40 kroner, mot normalt 13,50 kroner. I fjor ble denne varer solgt for 3,40 kroner og året før for 2,30 kroner.

– Beinhardt

Aktørene selv mener imidlertid priskonkurransen er like tøff i år som den var i fjor. 

– Det er beinhard konkurranse om å være billigst. Ketsjup i fjor var et ekstremt tilfelle. Vi tror kundene er bedre tjent med jevne lave priser gjennom hele året, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Nettavisen.

– Hva med vanlig smågodt? Det er ikke satt ned ennå?

– Vanlig smågodt koster 16,80 kroner per hekto. Vi ønsker å gjøre påskefeiringen litt sunnere og grønnere og har presset ned prisen på sunt smågodt og appelsiner. Men vi gir oss aldri på pris, og kjemper for å være billigst blant lavpriskjedene på alle varer, sier Arvin.

Tømte hyllene

Noe liknende sier Harald Kristiansen i Coop.

– Det er tøff konkurranse, like tøff som før, men vi ser ikke de samme store utslagene som vi har ved tidligere høytider. I stedet for store prisavslag på noen få produkter, ser vi nå lavere priser på flere varer, sier Harald Kristiansen i Coop til Nettavisen.

Han mener det er vanskelig å si hvorfor priskuttene har vært mindre dramatiske i år, men påpeker at de kraftige prisreduksjonene i de foregående årene hadde flere uheldige konsekvenser, også for kundene.

– Det ble fullstendig kaos i butikk og kundene tømte hyllene. Det førte til at mange ikke fikk anledning til å kjøpe produktene. Med de elleville priskrigene, taper vi også masse penger, sier Kristiansen.