Pusset snublesteinene på Torget

Artikkelen er over 4 år gammel

På venstre side på Torget i Larvik er det felt ned ni forgylte brosteiner som skal minne om den utrolige tragedien som rammet en uskyldig familie i Larvik i 1942.

DEL

772 jøder ble deportert fra Norge til Hitlers dødsleire i løpet av krigsårene. Bare fordi de var jøder. Blant jødene var en storfamilie fra Larvik med fem sønner og fire døtre. Bare én av de yngste sønnene, Herman Sachnowitz, overlevde og returnerte til hjembyen. Resten omkom i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Tirsdag var det årlig markering i Larvik med foredrag i Verksgården, og ikke minst et spesielt møte i Larvik sentrum for to klassetrinn ved Nanset skole.

Viktig å minnes: Sjette- og sjuendeklassingene ved Nanset skole besøkte snublesteinene på Torget i går, og fikk se bilder av medlemmene av familien Sachnowitz.

Viktig å minnes: Sjette- og sjuendeklassingene ved Nanset skole besøkte snublesteinene på Torget i går, og fikk se bilder av medlemmene av familien Sachnowitz.

Viktig å vite

- De hadde det så fint før Hitler og tyskerne kom til Norge. De var vanlige mennesker som plutselig ikke ble verdt noe. Heldigvis kom Herman tilbake og kunne fortelle hva som hadde skjedd. Det har vært viktig, sa Merete Helene Ruden, Isabella Hjartåker Haugen og Håvard Ringnes i sjette klasse ved Nanset skole.

Tirsdag fikk de først foredrag på skolen av blant annet Ane Ringheim Eriksen fra Larvik Museum, før de fikk være med på en tur til historiske steder i Larvik sentrum. Bautaen over medlemmer av Larvik Turn, som omkom under krigen, på Lovisenlund, og der også flere av Sachnowitz-familiens medlemmer har fått sine navn, til huset der de bodde i Sverres gate, og til butikken Herman Sachnowitz drev i Prinsegata.

På Torget fikk 6. klassingene også oppgaven med å pusse snublesteinene som er lagt ned som minne om tragedien.

- Vi visste ikke om disse steinene. Men nå vet vi at de minner oss om noe forferdelig som skjedde for over 70 år siden. Det er viktig at vi ikke glemmer det, sa de tre til avisa.

I boken «Det angår også deg» fortalte Herman Herman Sachnowitz senere historien om hva som skjedde med han selv, faren Israel og søsknene Elias, Martin, Samuel, Frank, Frida, Rebekka og Marie i Hitlers dødleire.

Tirsdag ble tragedien igjen minnet, 73 år etter at det forferdelige skjedde.

Artikkeltags