Gå til sidens hovedinnhold

Retrieverne konkurrerte i Brunlanes

Artikkelen er over 12 år gammel

Se bildeserie!

På søndag ble Norges beste retriever i apportør på jakt kåret på et jorde i Brunlanes.

Det smeller ved Waale gård i Brunlanes. En død and blir kastet opp i været, mens en retriever står hundre meter unna og beskuer det hele. Like etter smeller det fra en helt annen retning. Langs jordet står en lang rekke kamuflasjekledde mennesker og følger spent med på det som skjer på jordet. Tre dommere instruerer hundeeierne i den siste oppgaven - selve finalen.

I hele helgen har 75 hunder og 200 mennesker vært samlet til Norsk Mesterskap i jakt for retrievere på gården i Brunlanes. De skandinaviske deltakerne har vært innlosjert på Solplassen, hatt festmiddag og konkurrert både lørdag og søndag.

Gårdeiere Mona Olsrød og Ragnar Kløverød stilte gården sin til disposisjon og sørget for å bli ferdig med treskinga til mesterskapshelgen. Tidligere har de vært vertskap for et langt mindre klubbmesterskap, men aldri før har de hatt besøk av så mange mennesker og hunder på en gang.

- Det har fungert veldig fint, skryter de to.

Mona Olsrød er selv engasjert i retrieverklubben og har en retriever, men den har vært innendørs mens konkurransene har pågått.

Også arrangørene er fornøyd med helgens begivenhet. Charlotte Næss fra Norsk retrieverklubb avdeling Vestfold forteller litt om konkurransen.

- De ulike fylkene bytter på å arrangere dette mesterskapet. I år har vi også valgt å invitere deltakere fra andre land, selv om det er et Norgesmesterskap, forteller hun.

Lørdagen var det innledende runder, og søndag var selve finalene.

- Du kan si vi simulerer jakt. Hundene skal apportere viltet. Vi har delt inn i tre klasser, en ungklasse, en fra to til åtte år og en seniorklasse. Hunden får først høre et skudd og se hvor byttet lander. Men før den henter det, må den finne et bytte de ikke har sett, som ligger en helt annen retning. Det øker vanskelighetsgraden, sier hun.

- Vi bruker ender, duer og kaniner som er tinet. Forskjellen fra vanlig jakt er at dyret ikke er varmt og ikke har blod.

Dommere synes jobben de hadde i helgen var spennende.

- Vi ser etter den mest effektive jakthunden og bedømmer etter en mengde ulike kriterier. Man skal blant annet kunne se fuglen i luften, gå kjapt og hente viltet uten å skade det, sier Stavlund.

- Litt av poenget er at man skal drive en så human jakt som mulig, få inn byttet raskt og effektivt, skyter Nærling inn.

Etter at alle finalerundene var ferdig samlet dommerne seg for å kåre vinnerne. Den påfølgende premieutdelingen var høytidelig, selv om en av unghundene synes einebærkransen var bedre å gnage på enn å ha rundt hodet.

Vinneren av mesterskapet ble Trond Gjøtterud fra Hønefoss. Han vant for innsatsen til labradoren som lyder navnet Dog. I fjor vant hunden ungmesterskapet i Rogaland. Nå er hunden 2 ½ hår og stilte i voksenklassen.

- Det var litt overraskende, men kjempeartig at han vant, sier vinneren, som mottok en rekke gratulasjoner av andre hundeeierne.

Andre og tredjeplass gikk til henholdsvis svenske Agneta Strømvall med sin hund Streamlight x nine og danske Johnny Henriksen med sin hund Woody.