Romfolket misfornøyd med byggeplass på Årvoll

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Oslo (NTB- Markus Weisser): Lørdag flyttet romfolket til en tomt på Årvoll i Oslo. Naboer reagerer, og romfolket er ikke fornøyde med byggeplassen de flytter til.

– Dette er ikke et bra sted å leve, sier Sando Jon til NTB.

Han er en av de mange rumenerne som lørdag flyttet fra Sofienbergkirken til Østreheimsveien på Årvoll i Oslo.

– Dette er en plass for dyr, ikke for mennesker, sier en annen rumener mens han ser utover området.

Nabokrangel

Tomten som romfolket lørdag flyttet til, er samme sted som et omstridt ridesenter skulle bygges. I dag er tomten en byggeplass.

– Det her er ikke et bra sted for oss. Det er ikke noe vann, og ingen toaletter, sier rumeneren Klaudia Vaduva.

Mange naboer har tidligere vært sterkt imot at det skulle bygges et ridesenter på tomten og reagerer nå på at firmaet Årvoll Eiendom, som eier tomten, ønsker romfolket velkomne.

– Det er forferdelig at de gir rumenerne denne tomten. Vi ønsker ikke å ha dem her, sier nabo Berit Andersen.

Ulike meninger

– Dette løser ingenting, man bare flytter problemet fra ett sted til et annet, sier Terje Nistad.

Han bor noen minutter unna tomten, og sier han sov dårlig om natten, etter at han fredag kveld fikk vite at romfolket skulle flytte inn i nabolaget. Men ikke alle naboene er like bekymret.

– Hvis romfolket synes det er okay å være her en periode, så kan ikke jeg forstå hvorfor det skal være så problematisk, sier Eva Olsvold Sundar, som også bor i nærheten.

– Jeg håper byrådet er like interessert i å flytte dem bort herfra som fra Oslo sentrum, sier Nistad.

Forventer ansvar

Det vil lørdag være politipatruljer i nærområdet til tomten.

– Men foreløpig er dette en sak mellom grunneier, de som oppholder seg på tomten og Oslo kommune, sier innsatsleder Rune Instebø i Oslo politidistrikt til NTB.

Byrådet i Oslo sier firmaet Årvoll eiendom har et visst ansvar for å ta seg av de som bor på tomten.

– Flyttingen skjer etter invitasjon fra den private grunneieren, og kommunen forutsetter at grunneier vil ivareta sine gjesters behov blant annet for sanitæranlegg og avfallshåndtering for den tid de oppholder seg på tomten, sier byrådsleder Stian Røsland.

Hatretorikk

Forskere advarte lørdag mot at utskjellingen av romfolk i kommentarfelt på nettet de siste dagene minner om retorikk som er brukt under folkemord.

– Dette er folkemordsretorikk. Vi må kalle en spade for en spade. Det er retorikk som avhumaniserer en hel gruppe mennesker, sier Claudia Lenz ved forskningsinstitusjonen Wergelandssenteret i Oslo til Dagsavisen.

Flere personer har oppfordret romfolk til å ta sine egne liv, og én har sammenlignet dem med brunsnegler. «Jeg kan hjelpe til med knuten», skrev en person etter at en kvinne i leiren ved Sofienberg kirke hevdet at beboerne ville begå selvmord hvis de ble flyttet.

– Avhumanisering av mennesker flytter grenser, advarer forsker Ana Perona-Fjeldstad, som også jobber ved Wergelandssenteret.

NTB har ikke fått kontakt med firmaet Årvoll Eiendom. (©NTB)

Artikkeltags