(Tønsbergs Blad)

De «offisielle» russeknutene for 2017 er lagt ut, det er en liste på til sammen 101 russeknuter. Det er kjent at russen hvert år kritiserer for mange av de grove knutene sine. En kan trygt si at mange av knutene i denne listen er av en grov karakter.

Men russepresident i Vestfold Emma Davidsen forsikrer oss om at de ikke har noen offisiell status, da det aldri har vært noen som har fått ansvaret for å lage knutelister for hele Norge.

– Det har aldri vært noen som har fått ansvaret for å lage noe for hele Norge. Allikevel gjør noen det, alle har muligheten til å ta i bruk disse. Men for vestfoldrussen er det hovedsakelig våre knuter de skal følge. Det er vi som publiserer knutelista som gjelder for Vestfold, sier Davidsen.

Er klar over kritikken

Russens Hovedstyre for Vestfold lager sine egne fellesknuter som gjelder for de videregående skolene i Vestfold. I tillegg legger hver skole til sine egne lokaleknuter som bare gjelder for den skolen.

De er klar over kritikken som russen får for sine knuter. Hun forteller at i år har styret tatt grep og fjernet knutene som de mener er for drøye.

– I år er det strammet inn og tatt bort knuter som vi ser på som for drøye. Alt som gjelder mindreårige har vi også strammet inn på. Slik at i år er det bare de tradisjonelle sex-knutene som har vært tidligere, sier Davidsen.

Hun legger til at vestfoldrussen følger Amnesty sin kampanje «nei er nei»

– For vestfoldrussen er også kampanjen «nei er nei» som Amnesty kom med, viktig å få fram. Det er viktig for oss at alle knuter gjennomføres på en sikker måte, forteller Davidsen.

Davidsen mener at de i år har lagd knuter som vil passe for alle, og hun håper at russen i Vestfold får glede av de.

– Knutene skal være en felles ting som russen skal få glede og latter av å gjennomføre, sier Davidsen.

Styret har bestemt at de fortsetter videre med de gode knutene fra i fjor som blant annet handler om veldedighetsarbeid.

– Vi har knuter som omgår det å besøke barneavdeling på sykehus og gi russekort, is, og knute om å gå med bøsse for krafttak mot kreft. Det er også noen som ikke går under veldedighet, men det å hjelpe vaskedamene og rydde er også en knute som går igjen hos mange av skolene, forteller Davidsen.

Blir mange tradisjonelle knuter

Knuteansvarlig Daniel Ellefsen forteller at de ikke har publisert listen med fellesknutene for vestfoldrussen enda, da de mangler bekreftelse på en siste knute. Men de kan fortelle at det blir en varierende liste med mange spennende og tradisjonelle knuter.

– Det blir mange tradisjonelle knuter som også voksne kommer til å kjenne igjen, mange av de tradisjonelle knute er tatt vare på, sier Ellefsen.

Han forteller at i år har de ønsket å lage knuter som passer til all slags russ, enten man er på buss, van, vandreruss eller edru-russ.

– Skolene har varierende knuter, det er knuter som skolene har for å styrke miljøet og det er knuter som skildrer de ulike skolene. Noen nye er lagt til i år som passer til dagens mediebruk, forteller Ellefsen.

Russen i Vestfold starter med knutene etter dåpen og vrengekroa er gjennomført den 25. april i Vestfold.

–  Etter det er det fritt fram for russen å gjennomføre knuter etter hva reglene sier, sier Ellefsen.

Knutelista publiseres på hjemmesiden for vestfoldrussen når de er klare på vestfoldruss.com.