Så du denne ildkula?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorittdeler kan ligge strødd i et område rundt fem kilometer sør for Sandefjord sentrum.

DEL

(Sandefjords Blad) 14. mars klokka 22:02 gikk ei ildkule over sørlige deler av Telemark og Vestfold, skriver Norsk Meteornettverk.

Meteornettverkets kameraer i Kristiansand, Oslo, Harestua og Gran registrerte den, og disse observasjonene viser at den lyste i seks-sju sekunder mens den gikk i en østlig retning og sluknet 34 kilometer over Larvik.

LES OGSÅ: Geir fanget meteor på film

Mindre deler

– Hastigheten var lav, bare 12-13 km/s da meteoren kom inn i atmosfæren, og banen og lysstyrken indikerer at det var et ganske lite objekt, kanskje på størrelse med en knyttneve, uttaler Steinar Midtskogen i Norsk Meteornettverk.

Mange observatører har meldt at den delte den seg i flere mindre deler.

Det kan tenkes at noen av disse har falt helt ned til bakken, men disse er antakelig på bare noen få gram hver, ifølge Midtskogen.

– Tilfeldige funn bør undersøkes

Disse vil ha fortsatt videre østover og kan ha falt ned i et område rundt fem kilometer sør for Sandefjord sentrum, men det er ifølge Midtskogen vanskelig å si på hvilken side av Sandfjordsfjorden, eller om det er i fjorden.

– Meteorens størrelse taler ikke for at noe aktivt søk bør gjøres, men tilfeldige funn av meteorittliknende steiner i dette området bør naturligvis undersøkes nærmere, uttaler Midtskogen.

Les flere detaljer i rapporten til Norsk Meteornettverk.

FERDEN: Restene fra ildkula endte trolig opp i Sandefjord. (Foto/video: Norsk meteornettverk)

FERDEN: Restene fra ildkula endte trolig opp i Sandefjord. (Foto/video: Norsk meteornettverk)

Artikkeltags