Bonde Dag Fredrik Eftedal satser friskt på nisjeproduktet kortreist gourmet-poteter. Og responsen så langt har vært overveldende.

– Vi begynte å tenke på dette når vi hørte hvor mange tonn gourmetpoteter Norge importerer i året. Med vår gudegitte forutsetning, må det være gode muligheter for å dyrke den beste og dyreste poteten vi har her, forteller bonde Dag Fredrik Eftedal.

Og det var det. Etter å ha dyrket poteter på gården i Hedrum i generasjoner, ble det i går åpnet nytt potetpakkeri på gården. Poteter av ypperste kvalitet med strenge krav til smak, størrelse og utseende. Eftedal, og partner Amund Sandholt fra Minnesund, vil leverer poteter til pakkeriet.

Småpoteten har fått navnet Svane gourmetpoteter og vil, i første omgang, kun selges til restauranter.

– Vi snakket med kokker og fikk vite at det som skulle til var god kvalitet. Det har vi klart.

Og responsen har vært overveldende.

– Vi måtte vite hva folk mente om oss og tok med poteter og bare banket på døren til restauranter. Heldigvis har samtlige vært positive. Det styrker troen vår på at vi produsere noe bra.


Dyrt og ambisiøst

Målet første året er 200 tonn, men det skal bli mer. Pakkeriet har langt igjen til full kapasitet.

– Ja, vi er ambisiøse og har investert ganske voksent i dette.

– Hvor mye?

– Du kan nok kjøpe deg en leilighet for den summen, ja. I Oslo, ler han.


Skryt av store gutta

– Jättegott!

Edgar Ludl smatter seg på fingrene og smiler.

– Han har nok en god framtid foran seg med disse.

Nestoren er et kjent fjes og en av kokkene som står bak VestfoldMenyen, som skal gi hotellgjester en smak av Solkystens spiskammer. Svane gourmetpoteter er med i menyen og vil bli servert på Farris Bad, Park Hotel i Sandefjord og Quality Hotel i Tønsberg. Så fort Eftedal er klar til å levere.

– Her snakker vi om en innovativ og engasjert bonde med et kjempeprodukt. Vi gleder oss, sier Øyvind Hagen, hotelldirektør Quality Tønsberg.