Gå til sidens hovedinnhold

Lærer dømt til syv års fengsel for grove overgrep

Artikkelen er over 4 år gammel

Læreren som har innrømmet grove overgrep mot en jente i en periode på snaut to år, er dømt til syv års fengsel.

(Tønsbergs Blad)

VESTFOLD: Læreren innrømmet overgrepene mot jenta og produksjon av videoer som seksualiserer barn, men nektet straffskyld beføling av to andre jenter. Tønsberg tingrett finner likevel bevist at han har gjort dette, og dømmer han også for disse tiltalepunktene.

– Han har ved sakens helhet vist at han ikke har tilstrekkelige motforestillinger mot å begå seksuelle overgrep mot mindreårige, skriver retten som ble ledet av sorenskriver Dag Carlstedt i dommen.

Befølingen av den ene jenta foregikk på skolen over en periode på ni måneder.

Tok betenkningstid

Dommen ble lest opp for tiltalte fredag ettermiddag, etter at saken var behandlet i Tønsberg tingrett torsdag og fredag.

Mannen, som er i 40-årene, tok betenkningstid for å vurdere om han godtar dommen eller vil anke.

Under hele rettssaken satt han med ryggen til tilhørerbenken, der flere medlemmer av ofrenes familie fulgte saken.

LES OGSÅ: Ber om at læreren straffes med fengsel i sju år og ni måneder: – Det er knapt ett formildende moment

Fikk kontaktforbud

Mannen ble også idømt kontaktforbud i fem år mot offeret som er utsatt for de groveste overgrepene og jenta han er dømt for beføling av på skolen.

Han ble samtidig dømt til å betale oppreisningserstatning til jenta som er utsatt for de groveste overgrepene på 200.000 kroner.

Jenta som ble befølt på skolen er tilkjent 40.000 kroner og en tredje jente, som er utsatt for ett enkelt overgrep, skal ha 10.000 kroner i oppreisningserstatning.

Ba om strengere straff

Aktor Lise Dalhaug la tidligere fredag ned påstand om at mannen skulle dømmes til sju år og ni måneders fengsel.

– Det er knapt et formildende moment som bør få betydning for straffeutmålingen, sa Dalhaug i sitt sluttinnlegg.

– Tilståelsen kom først etter at han ble vist håndfaste bevis. Han bidro ikke til oppklaringen. Han sa ingenting da han først ble pågrepet i februar, men gjorde derimot det han kunne for å fortsette overgrepene, sa hun.

Mannen tilsto ikke de mest alvorlige overgrepene før han fikk vite at politiet hadde funnet bilder av overgrepene, men tilsto noe mer enn bildene kunne bevise. Dette mente Dalhaug han skulle ha en liten strafferabatt for.

LES OGSÅ: Lærer innrømmer seksuell omgang med barn, avslørt av filmer på telefonen

– Utnyttet jentas tillit

Dalhaug trakk fram det hun mener er en rekke skjerpende omstendigheter i sitt sluttinnlegg.

– Han har utnyttet jentas tillit. Det skjedde hjemme, der hun skulle være trygg. Han lokket henne med penger og godteri og straffet henne om hun sa nei. Overgrepene har skjedd meget hyppig over en periode på halvannet år. Dere kan legge til grunn at det er langt over hundre overgrep, og mange av dem er likestilt med samleie, sa hun.

Overgrepene mot jenta som er utsatt for de groveste overgrepene startet rundt august 2014, og pågikk helt til pågripelsen i juni 2016.

Jenta var 10 år da overgrepene startet, og i et tilrettelagt avhør som ble vist for retten forklarte hun at dette foregikk daglig.

I perioden fra mannen ble pågrepet første gang i februar i år og fram til han ble pågrepet igjen i juni, innførte barnevernet samvær under tilsyn for mannen og jenta.

Mannen klarte likevel å begå nye overgrep i denne perioden.

Mor meldte fra

Saken startet da moren til en elev ved skolen fortalte barnevernet at læreren hadde befølt datteren på skolen.

– Idet handlingene har pågått over lang tid og det må legges til grunn at handlingene er begått ved misbruk av sin stilling som lærer (...), anser retten at handlingene er begått under særdeles skjerpende omstendigheter, skriver dommerne.

I etterforskningen tok politiet beslag i mannens mobiltelefoner og datamaskiner, og fant bilder og videoer som beviste de mest alvorlige overgrepene.

Han ble da varetektsfengslet igjen 13. juni, og ble holdt fengslet fram til rettssaken.

– Det jeg har gjort er helt forferdelig. Jeg har prøvd å tenke på hvordan det kunne skje. Det har jeg ennå ikke skjønt. Jeg har bedt om hjelp til å forstå hvordan dette kunne skje. Jeg har ødelagt livet hennes og jeg har ødelagt livet mitt, sa mannen da han forklarte seg i retten torsdag.