Søndag holdt han servicekurs for de ansatte på Farris Bad.

Pensjonisten med fortid som restaurantdirektør på Hotel Continental i 23 år er hyret inn av eierne, Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen for å møte klagene som er kommet på service og ventetid i restauranten.

I går ettermiddag troppet rundt 30 ansatte opp på et møterom for å delta i et to timer langt kurs i service.

Hotelldirektør Per Christian Andersen fortalte at han holdt på med en rapport med liste over forbedringer som er gjort og som skal gjøres siden oppstarten 5. mars.

- Og den er lang, sa han.

Andersen la vekt på at de ansatte møter «Sannhetens øyeblikk» hver dag i sitt arbeid med hotellets gjester.

- Einar Wang har Kongens fortjenestemedalje i service, så herved er lista lagt, smilte han.

- Hva er service, begynte Wang, og det var stille i rommet. Spede forslag som å servere eller yte mer enn forventet, ble fremmet.

- Service er omsorg for våre medmennesker, våre gjester, slo kurslederen fast. Og la til at nordmenn generelt ikke er gode på service.

- Det er ikke interiøret og bildene på veggene som skal skape atmosfæren på Farris Bad. Det er dere. Og det er dårlige tider, så hver gjest er like viktig. De skal sitte igjen med en følelse at her var det bra, vi følte oss hjemme. Hit vil vi komme igjen.

Den korrekte restaurantmannen tok de ansatte fatt, så å si fra topp til tå.

- La oss begynne øverst, med håret. Noen ser ut som de kommer rett ut fra tørketrommelen, fleipet han. Men stilte krav til diskré sminke, ren uniform og nypussede sko.

Kroppsspråket med øyekontakt og tydelig uttale ble poengtert. Også viktigheten av å gi hverandre ros og ris.

- Hvis dere ikke kommer godt ut av det med kolleger og ledelse, har dere det ikke godt, og dere vil ikke kunne gi gjestene en god opplevelse. Da er det bare å finne en annen jobb. En må begynne med seg selv.

Einar Wang understreket hvor viktig det er å ha det han kaller «restaurantblikket», det som ser alt.

- Anretningen er ikke tilholdssted for kelnere, dere skal være ute i salen og følge med. Se alt, vær raske til mottakelsen når det kommer gjester, la dem ikke vente. Husk at én kan ødelegge for alle. Gjester som må vente lenge kan gå til naborestauranten.

Hvis Farris Bad skal ha byens beste restaurant, må alle hele tiden tenke: Hva er best for gjesten? Var Einar Wangs budskap. Og det lønner seg for de ansatte i form av sikker jobb og godt med tips.

Etter to timer på servicekurs, var tilbakemeldingene positive.

- Endelig har vi tid til å stoppe opp litt, sier Food & Beverage manager Andreas Nilsson.

Soussjef Trond-Kristian Tørrissen understreker at hver dag har vært et skritt framover.

- Vi er i stadig utvikling. Vi blir kjent med hverandre, huset og mange ganger tenker jeg: hvorfor har vi ikke tenkt på det før?

- Får dere klager direkte av kundene, eller hører dere om dem etterpå?

- Vi får mye ros, og noen sier ifra underveis. Den aller første klagen var på for små porsjoner. Vi fører liste, og ser at det går framover. Vi får sjelden den samme klagen flere ganger, sier Andreas Nilsson.

- Vi får konstruktiv kritikk, supplerer Trond-Kristian Tørrissen.

Ronny Jakobsen er nattevakt og hører ofte gjestene snakke om sine opplevelser. Han hører mest skryt.

- Men det var nyttig å høre fra Einar Wang hvor viktig det er å legge seg flat for gjestene.

- Vi har konferanser, a la carte, spa, kjendiser og lokale gjester, alle er ulike. Det er en utfordring å tilpasse seg hele tiden. Men som Wang sa: Vi er ikke sterkere enn det svakeste leddet.

Soussjefen oppsummerer:

- Vi har et sunt arbeidsmiljø med dyktige folk som står på for å lære.

- Det er alltid gøy når kunden er fornøyd, smiler servitør Malin Nilsson.