I går ble det 20 tonn tunge taket løftet på plass på den nybygde kirken.

– Jeg har aldri sett noe som dette. Det er spennende, sier søster Elaine ved Høysteinane kloster entusiastisk.

Arbeidet med kirken til St. Frans katolske menighet i Larvik startet for sju måneder siden. Kirkens utforming er helt spesiell, den er murt opp som en sylinder med to tårn i front – og med et stort kors og en klokke mellom dem.

De siste månedene er store takdeler av bjørk fraktet ned fra hamartraktene. Bitene er puslet sammen i Larvik, og utgjør nå det 20 tonn tunge taket som måler 20 meter i diameter.

I går ble det løftet fra bakken, og forsiktig plassert på toppen av nye St. Frans kirke.

– Dette er en veldig spesiell kirke, jeg har aldri vært borte i noe liknende tidligere, sier Per Oscar Larsen, som er byggeleder for menigheten.

– Nå håper vi at vi blir ferdige i løpet av mai måned. Etterpå skal vi bygge et nytt menighetshus, og anlegge en kirkeplass ute.

Mens bygningsarbeiderne jobber på spreng, følger folk fra menigheten spent med – noen står ute og hutrer under paraplyene sine i regnet. Andre har trukket inn, og dratt stolen innat glaset – mens de varmer seg på en kopp varm te.

– Dette er kongelosjen dette her, spøker de.

– Vi har sittet her siden åtte, vi kan ikke gå glipp av dette.

Blant tilskuerne er tidligere sognepresten, Rolf Rollefsen.

– Klart jeg følger med. Dette har vært hovedingrediensen i livet mitt i mange år, sier pensjonisten, uten å ta nesa bort fra vinduet.

– Nå får vi det hjemmet vi har drømt om.

Rollefsen var med da den første gruppen med katolikker ble samlet i Larvik på midten av 80-tallet. Den gang var de så få at ingen tenkte seg muligheten for å danne en egen menighet. I dag, tjue år etter, teller de rundt 300.

­– Den første tiden var vi samlet i private hjem en gang i måneden, men etter en tid fikk vi låne kirkekrypten i Larvik kirke. På det tidspunktet dukket alle vietnameserne opp, vi ble flere i menigheten, og kjøpte den gamle elverksbygningen på Gloppe, forteller Rollefsen.

Da hadde menigheten 6.000 kroner i kapital. Dagens kirke har kostet nesten 14 millioner. Klosteret ved siden, som sto ferdig i 2004, har kostet rundt fem millioner.

Det prosjekterte menighetshuset vil komme på noe under to millioner kroner.

– Klosteret er finansiert av nonnene, mens menigheten står for kirken og menighetshuset, forteller sogneprest Lam Cong Luong, kalt «Pater Joseph» .

– Vi har tatt opp lån, hatt innsamlinger og brukt bispedømmets sparepenger. Det er et stort prosjekt, og det gleder meg at taket nå er på plass etter en lang vinter. Taket bringer varme på mange måter, sier Pater Joseph.