Gå til sidens hovedinnhold

- Sjåførene forstår ikke skiltet

Artikkelen er over 8 år gammel

Da bestemte Henrik seg for å gjøre noe med det selv.

Rauanveien, som går de få kilometerne mellom E18 ved Bommestad i Larvik og Hegdal industriområde i Tjølling, er både smal og kronglete, og den har flere bratte bakker.

Om sommeren kan trailere til nød klare å passere hverandre på enkelte steder på veien, mens det vinterstid er bortimot umulig. Glatt føre fører også til at trailere blir stående fast, og flere vogntog har rett og slett veltet eller sklidd av veien.

Les også: Fikk trailer inn i hagen

Store skilt

Årsaken til at sjåfører, trolig med vesentlig overvekt av utenlandske sjåfører på oppdrag i Norge, velger veien, er at de blir «sendt dit» av GPS-en i bilen. Veien til industriområdet framstår som den korteste i forhold til å kjøre via Øya industriområde i Larvik, men er i virkeligheten en trafikkfelle.

Ved begge ender av veien står det store skilt som både på norsk, engelsk og tysk forklarer at veien ikke er egnet for tungtransport. Det ser imidlertid ikke ut til å hjelpe.

Les også: Trailer vippet på veiskuldra i 15 minutter

Kunne like gjerne stått «God Jul»

- Jeg kjører veistrekningen daglig, og har selv blitt tvunget ut i grøfta av store vogntog. Jeg har flere ganger blitt stående fast mellom trailere som møter hverandre på strekningen. Det er en håpløs situasjon, sier Henrik Rosenquist fra Bisjord i Larvik til ØP Nett.

Rosenquist sier han har snakket med flere av sjåførene, og de har fortalt han at skiltene som står i hver ende av veien er helt uforståelig for dem.

- Det er ofte snakk som sjåfører fra Polen og andre land i det tidligere Øst-Europa, og mange av dem forstår engelsk og tysk veldig dårlig. For dem kunne det like godt stått «God Jul». I tillegg er skiltene, slik de er laget, enkle å misforstå. Det kan se ut som om skiltet rett og slett oppfordrer til tungtransport på veien, sier han.

Tok saken i egne hender

Søndag tok Henrik Rosenquist med seg en stige og en rull rød tape, og monterte tapen over illustrasjonene på skiltet. Nå håper han at han har sørget for at de blir mer forståelige for de utenlandske sjåførene.

- Nå kan det vel ikke være mulig å forstå skiltet på annen måte enn at det ikke bør være tungtrafikk på strekningen. Alternativt hadde det kanskje vært en ide å sette opp vanlig forbudsskilt som viser innkjøring- eller gjennomkjøring forbudt for tunge kjøretøy i tillegg. Dette er vel skilt som alle sjåfører forstår, sier Rosenquist til avisa.

Se bilder fra trafikkuhell på veien på høyre side av artikkelen.

Les også: Hvor tydelig må det skiltes på Rauanveien? - Trailer på tvers på Bommestad - Trailer på glatta på Rauanveien - igjen - Ny trailer bom fast uten kjetting

Kommentarer til denne saken