Skal etterforske kunder av «svart» vaskekone

Ser mot vaskekundene: Politiet venter på at dommen mot en vaskehjelp (49) i Larvik, som jobbet svart mens hun fikk uførepensjon, skal bli rettskraftig. Da vil de vurdere straffeforfølging av vaskekonas kunder, der flere har erkjent at de skjønte at arbeidet de betalte for var svart. (Arkivfoto: Vidar Ruud/ANB)

Ser mot vaskekundene: Politiet venter på at dommen mot en vaskehjelp (49) i Larvik, som jobbet svart mens hun fikk uførepensjon, skal bli rettskraftig. Da vil de vurdere straffeforfølging av vaskekonas kunder, der flere har erkjent at de skjønte at arbeidet de betalte for var svart. (Arkivfoto: Vidar Ruud/ANB)

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Kunder i Larvik som benyttet seg av den «svarte» vaskekona som er dømt for bedrageri av NAV på 2.2 millioner kroner, kan nå selv bli etter- forsket av politiet.

Les også: Ulik forklaring rundt svart arbeid - Ba om to års fengsel for bedrageri - - Ville vi skulle si at vi hadde kjøpt tepper av henne - Svindlet NAV for 2,2 mill i løpet av åtte år - FAKTA: Vaskekone-saken - Renholdsbransjen er verstingen på svart arbeid

I retten måtte flere av dem erkjenne at de visste at alt var «svart».

Vaskekona forklarte seg om både hus, hjem og folks forhold til rengjøring da hun vitnet i retten i midten av mars. Senere ble hun dømt til ett år og åtte måneders fengsel etter at hun hadde jobbet for fullt i åtte år mens hun samtidig fikk uførepensjon og sykepenger fra NAV.

En rekke kunder måtte i vitneboksen da saken gikk i Larvik tingrett i midten av mars, og nå kan flere av dem bli gjenstand for politietterforskning etter innrømmelsen av at de brukte svart vaskehjelp – enkelte av dem i mange år.

– Det vil bli fulgt opp, bekrefter leder for økoteamet i Vestfold politidistrikt, politiinspektør Jan Stapnes.

Betalingene gikk både over bank og «i handa». Vaskekona har anket deler av dommen, og politiet avventer nå en rettskraftig dom. Etter det vil de se på kvinnens kunder.

I Høyesterett i 2010 ble en hytteeier dømt til 21 dagers fengsel for å ha benyttet seg av svarte håndverkstjenester på hytta. Dermed er det nå rettspraksis på å straffe kunder som benytter seg av svart arbeid.

– Vi må vurdere hvorvidt hver enkelt kunde som har benyttet henne, har gjort noe straffbart, forklarer Stapnes.

Politiet vil vurdere både hvilken grad av aktsomhet kundene har utvist i forhold til om de skjønte eller burde ha skjønt at hun jobbet svart som privatperson.

Politiet vil også se på i hvilken utstrekning kundene har benyttet seg av den svarte rengjøringshjelpen og hva slags beløp det gjelder.

– Vi har også andre navn, som har betalt inn 1.000 eller 1.500 kroner, og normalt vil ikke disse bli straffeforfulgt, opplyser han.

Disse kundene ble heller ikke innkalt som vitner i retten.

Et titall kunder forklarte seg under rettssaken, da som vitner. Flere av dem erkjente at de hadde benyttet seg av kvinnen. Enkelte hadde bare hatt enkeltoppdrag og brukt henne for kortere perioder, mens andre hadde brukt henne som vaskehjelp i alt fra noen år til opp til ti år. En kunde fortalte at hun hadde brukt vaskekona (49) i opp mot ti år. Da hadde kvinnen vasket huset i åtte-ni timer hver fjortende dag.

– Hvis hun har vasket over flere år, og at en ikke har tenkt tanken om at dette ikke ble oppgitt til beskatning – det skal mye til, sier Stapnes.

Vaskekundene ble kjent for politiet fordi de hadde betalt kvinnen alt, eller deler av betalingen per bank – og ikke kun kontant.

Artikkeltags