Kristian Horn Hellenes (19) fra Nevlunghavn og Halvor Nordrum (18) fra Stokke kan se frem til en skoledag helt utenom det vanlige. Den 20. oktober skal de unge entreprenørene «skygge» hver sin toppleder gjennom arbeidsdagen.

Kristian og Halvor har utmerket seg i arbeidet med ungdomsbedrift. Derfor er de valgt ut som Vestfolds representanter til å delta på «Leder for en dag» i regi av Ungt Entreprenørskap. Denne dagen skal de få innsyn i hvordan arbeidsdagen er for norske toppledere. Kristian skal følge Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia, mens Halvor skal følge handels- og næringsminister Trond Giske.

- Jeg gleder meg selvsagt skikkelig til å fotfølge Paul Chaffey, han er en utrolig kul personlighet som jeg har stor respekt for, sier Kristian til ØP Nett.

- Dette er en unik mulighet for unge, eplekjekke jyplinger som meg til å se nærmere på ulike roller man kan ha i næringslivet, sier Kristian, som sammen med de andre unge gründerne bak DataDong gikk helt til topps i fjorårets NM for ungdomsbedrifter.

Det har åpnet mange dører for den unge entreprenøren. I fjor fikk han blant annet tilbringe en skoledag hos IBM. I år er han altså invitert til å følge tidligere SV-politiker Chaffey i hans rolle som sjef i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

- De som er unge i dag skal bekle stillinger som ennå ikke er skapt og løse utfordringer som vi bare ser konturene av. Denne dagen skal morgendagens ledere få innsikt i hvordan dagens ledere jobber og hvilke utfordringer Norge står overfor, sier Anne Grethe Bakken, daglig leder for Ungt Entreprenørskap Vestfold. Og forskningen er entydig; arbeid med ungdomsbedrift trener evnen til kreativitet, samarbeid og problemløsning.

- Vi mener dette vil være nøkkelkompetanse i fremtiden, og at denne kompetansen vil bli like viktig for både offentlig og privat sektor, sier Bakken.

Giske og Chaffey er i godt selskap når de stiller opp på «Leder for en dag». Manpower, Oslo Børs, Veidekke, Røde Kors, Høyre og Burson-Marsteller er bare noen av virksomhetene som stiller med sin toppleder.