Nå advarer kvinnens advokat om useriøse aktører som markedsfører sine anbudstjenester på nett.

Det var NRK Trøndelag som først omtalte saken der Susanne Rita Winther Christiansen fra Skatval i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag betalte ut 47.000 kroner til en taktekker fra Larvik.

Etter at mannen fikk utbetalt pengene som skulle gå til utbedring av kvinnens tak, forsvant mannen fra stedet. Winther Christiansen har siden flere ganger forsøkt å få tak i mannen, som har adresse i Larvik, uten resultat. Igjen står et uferdig tak, og materialene som skulle brukes ligger strødd på byggeplassen.

Skulle bruke arv

- Jeg er veldig fortvilet. Jeg fikk en arv fra mine foreldre, og jeg bestemte meg for å bruke noen av pengene på å pusse opp huset. Nå står jeg her og har tapt i hvert fall 47.000 kroner. Det er sure penger, sier Christiansen.

Fant firmaet på nett

Kvinnen forteller til ØP Nett at hun tok kontakt med firmaet i Larvik etter å ha sett annonse på nettstedet Anbudstorget.

- Firmaet virket troverdig og seriøst, og det virket mannen som kom på besøk for å gjøre jobben også, forteller Winther Christiansen.

- Jeg fant også fram til mannen, som er i begynnelsen av 20-årene, på Facebook, og kunne se at han var den han utga seg for å være. Dermed trodde jeg det hele var trygt, sier kvinnen til avisa.

Ba om kontanter

Arbeidet ble satt i gang, og håndverkeren fra Larvik ba flere ganger Winther Christiansen om kontanter til kjøp av materialer.

– Siste gang han og en kompanjong var her var sist tirsdag. De sa skulle de få tak i takrenner, nedløpsrør og stillas. De ba om å få 25.000 kroner. Da overførte jeg nye 20 000 kroner, og de skulle være tilbake på onsdag. Siden har jeg ikke hørt noe fra dem, sier hun.

- Nå føler jeg meg utnyttet. Dette er ren svindel. Det er utrolig bittert å tape penger på denne måten, sier kvinnen til ØP Nett.

ØP Nett har torsdag gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med håndverkeren fra Larvik, som også oppga til kvinnen at han hadde et firma, uten å lyktes.

Får mulighet til å betale tilbake

Advokat Thomas Oftedahl, som representerer Winther Christiansen, sier til ØP Nett at det nå blir sendt brev til håndverkeren fra Larvik om å betale pengene han har fått utbetalt tilbake.

- Dersom han ikke betaler, blir saken sendt videre til forliksråd eller Forbrukerrådet, sier Oftedahl.

Ikke betal kontant

Advokaten sier ellers at han har vært borte i flere tilsvarende tilfeller på Østlandet tidligere, og at mange av sakene bærer preg av å være ren svindel.

- Felles for mange av sakene er at firmaet ber om å få utbetalt kontanter til kjøp av materialer. Dette er i utgangspunktet ulovlig, og så snart pengene er utbetalt forsvinner ofte håndverkerne med ugjort arbeid. Blir man bedt om å betale kontant bør det lyse en varsellampe, sier Oftedahl.

- Ofte er det som eventuelt er gjort også så dårlig utført at det må gjøres om igjen. Da står oppdragsgiver igjen med dobbel kostnad, sier advokaten.

Bruker nettet

Thomas Oftedahl sier at mange av disse svindelforsøkene kommer etter kontakt på nett.

- Det ligger flere nettsteder ute der det er lett for tilbydere å legge ut priser og tilbud. Ofte til svært lave priser, og mange velger å gå etter det.

- Et godt råd er å sjekke selskaper nøye før man tar kontakt. Be om referanser og sjekk i foretaksregisteret. Et annen godt råd er å bruke håndverkere fra sitt eget distrikt. Da er det lettere å ha kontakt med dem også etter at jobben er gjort, blant annet i forhold til reklamasjoner. Det er vel som regel en grunn til at håndverkere forsøker å skaffe seg kunder langt unna der de holder til, sier Oftedahl.