Lurte til seg 225.900 kroner ved å stjele fakturaene til rørleggerbedrift og endret kontonummer.

Sendte pengene rett i lomma på kjeltringer

Rørleggerjobben var gjort, men pengene lot vente på seg. Da Aqua VVS Senter i Larvik purret på kundene, viste det seg at de allerede hadde betalt - til en svindler.

– Skremmende så lett det er å bli lurt, sier en firmaeier, som betalte inn over 129.000 kroner til svindlerens konto - uten å ane at han sendte pengene rett i lomma på kjeltringer.

Kan ha fisket opp fakturaer fra postbokser

Hvordan svindleren har fått tak i fakturaene til Larvik-firmaet er det ingen som aner. En av teoriene er at de kan ha fisket opp fakturaer fra postboksene ved Nordbyen kjøpesenter, for deretter å bruke dem i en enkel, men utspekulert svindel, av privatpersoner og bedrifter.

– Vi merket det da pengene ikke kom inn og vi sendte purring, forteller daglig leder i Aqua VVS Senter, Jørn Mangelrød.

De ante fred og ingen fare etter å ha sendt ut en rekke fakturaer etter rørleggerjobber de hadde gjort. Pengene uteble, selv om betalingsfristen hadde vært.

– En forsending er borte, forteller Mangelrød.

Store beløp

Av de 30 fakturaene som er vekk, er det svindlet på to av dem. En privatperson i Sandefjord og et firma i Larvik er lurt for henholdsvis 96.849 kroner og 129.051 kroner.

– Fryktelig kjedelig både for oss og kundene, sier Mangelrød, som skal vitne i saken mot Skien-mannen (22) som er tiltalt for fakturasvindelen.

Han nekter straffskyld, men må fredag forklare seg om pengestrømmen til hans konto.

Oppdaget svindelen da det kom purring

Kundene ante ikke at de betalte til en svindler da de gjorde opp for jobben de hadde fått utført. En håndverksbedrift i Larvik var en av to som betalte inn til kontonummeret.

– Vi oppdaget det da vi fikk en purring fra rørleggeren. Vi hadde fått ei regning og betalte den. Det er skremmende og enkelt, sier innehaveren av bedriften til ØP.

Han er imponert over at politiets økoteam handlet så raskt da de gikk til politiet med svindelen.

– Vi er veldig imponert over hvor fort de tok tak i det. Vi anmeldte det cirka klokken 10.00 og på ettermiddagen fikk vi telefon. Utrolig kjapt, roser mannen.

Sikret seg kontroll over konto

Politiets økoteam sikret seg dermed kontroll på tiltaltes konto før pengene forsvant ut igjen. Av de to innbetalte beløpene, er rundt 25.000 kroner forsvunnet.

– Vi betalte pengene i god tro. Det er trist for den som ikke får pengene - om det er meg eller rørleggeren, sier mannen.

Privatpersonen som ble lurt, opplevde det samme.

– Hvis man har en forbindelse som har skiftet kontonummer, så bør man sjekke med den forbindelsen. Det bør være moralen i denne saken, sier mannen til ØP.

Han betalte inn over 96.000 kroner til svindleren og trodde rørleggeren hadde endret kontonummer.

Svindelfakturaene hadde ikke KID-nummer. Etter hendelsen har håndverksbedriften endret på sine fakturaer og begynt med KID-nummer og fortrinnsvis regninger per epost.

Flere svindlet med falske fakturaer

En stor fakturasvindel er avslørt i Telemark, men økoteamet i Vestfold har ikke koblet den tiltalte 22-åringen til saken.

– Vi har sett på dette parallelt med sakene i Telemark, men det er ikke holdepunkt for å knytte ham til sakene, sier politiinspektør Jan Stapnes, som leder økoteamet i Vestfold politidistrikt.

Han er aktor når saken starter i tingretten fredag.

I Telemark er fem menn siktet for fakturasvindel. Der er det totale beløpet for svindelen på over to millioner kroner.

I Larvik dreier det seg om svindel på over 200.000 kroner, der et firma og en privatperson er svindlet.

Stapnes håper rettssaken fredag vil gi svar på hvor tiltalte fikk tak i fakturaene fra rørleggerfirmaet. Under etterforskningen av saken er det ikke kommet fram hvor regningene ble funnet eller stjålet.

Den tiltalte 22-åringen har gitt en forklaring til politiet, men nekter straffskyld for svindelen. Pengene fra kundene ble betalt inn på mannens konto.