Slik skal 22. juli skal markeres i Larvik søndag

Fjorårets markering: Over 10.000 mennesker var 26.juli i fjor med og minnes de mange ofre på Utøya og ved regjeringskvartalet. I år vil markeringen være betydelig mindre, men viktig for larviks befolkning, mener Hallstein Bast. (Foto: Bjørn Jakobsen)

Fjorårets markering: Over 10.000 mennesker var 26.juli i fjor med og minnes de mange ofre på Utøya og ved regjeringskvartalet. I år vil markeringen være betydelig mindre, men viktig for larviks befolkning, mener Hallstein Bast. (Foto: Bjørn Jakobsen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Les også (artikler på ØP Nett juli 2011): - Aldri har et stille minutt føltes mer riktig - Overveldende oppslutning om markeringen i Larvik - Bildeserie: Fakkeltog fra Torget mandag kveld 25. juli 2011 - Elias (5) ga yndlingsbamsen til ofrene - - Her har ikke folk det bra - Bildeserie: Blomsterhavet på Torget i Larvik - - Fortsatt umulig å forstå

De har tenkt på det lenge – og etter et møte på kommune-huset ble planene for hvordan 22. juli skal markeres i Larvik spikret.

– Det kom en klar instruks fra Riksarkivet om at alt folk la på offentlige steder for å minnes 22. juli skulle taes vare på, sier fungerende rådmann, Jan Erik Johannessen.

På initiativ fra utsmykningskomiteen og Aase Tveter i kommunalteknikk, ble derfor alle blomstene som lå på torget tatt vare på i ukene etter terroren.

– Det ble laget kompostjord av blomsterhavet fra juli i fjor. Nå vil den bli brukt til å plante nye blomster i, som skal være en del av minnesmerket for 22. juli, sier leder i utsmykningskomiteen, Hallstein Bast.

– Har Larvik behov for dette?

– Det er ikke nødvendig, men vi gjør det av solidaritet for alle de etterlatte og ofrene den dagen. Selv om ikke Larvik kommune ikke hadde noen ofre, føler mange innbyggerne seg også rammet, sier Bast.

søndag kl 13.00 vil det være et midlertidig minnesmerke som settes opp på torget.

– Vi har vært litt i tidsnød grunnet den tidligere streiken. Men det vil lages et permanent minnesmerke når de som en gang utformet torget har fått vært med i prosessen også, sier Johannessen.

Han understreker at dette er noe som er tenkt på i lengre tid, samtidig som de har fått enkelte innspill.

– Det er en viss forventning om at noe skal skje på den dagen. Ordføreren vil si noen ord, og det vil bli en enkel og stille markering.

– Vi er alle berørt av 22. juli, og kan ikke late som det ikke har skjedd. Det kan være feriegjester som er berørt, og vi ønsker å gi et tilbud til alle som har behov for å markere ettårsdagen, sier prest i Larvik kirke, Oddrun Pedersen.

Med tema «En himmel full av stjerner», den velkjente sangen til Lillebjørn Nilsen og markblomster vil Larvik kirke markere 22. juli på sin måte.

– Hvis folk går en tur og plukker blomster før gudstjenesten, legger vi de rundt om i kirken. Dette gjør vi for å markere hva Gud har skapt, at vi alle er en del av naturen.

Den årlige bryggegudstjenesten i Nevlunghavn faller denne gangen på 22. juli.

– Siden dette har blitt en trist dato for hele det norske folk, og det faller på en søndag, tenker vi at ekstra mange vil oppsøke en gudstjeneste den dagen. Og i den forbindelse har vi valgt å kalle arrangementet for «håpsgudstjeneste», sier sokneprest Audun Haga.

Prest og forfatter Per Arne Dahl vil være taler under gudstjenesten.

– Dahls tema vil være håp. Han har skrevet bok om 22. juli og om det å reise seg etter en slik tragedie.

I tillegg vil «Havfruene» underholde med sang.

Artikkeltags