Gå til sidens hovedinnhold

Slik svindlet de til seg over 260.000 kroner på Finn

Artikkelen er over 7 år gammel

Lurte kundene trill rundt på Finn.no. Nå må de betale erstatning til over 50 personer.

To menn i 20-årene, den ene fra Moss og den andre fra Tønsberg, måtte i november møte i Moss Tingrett, tiltalt for en rekke svindelforsøk på nettstedet Finn.no. Nå er begge dømt, skriver Moss Avis.

De to svindlet intetanende kunder for over 260.000 kroner i løpet av noen måneder i 2012.

Bakgrunn: De lurte kundene trill rundt på Finn.no

Fotoutstyr, Ipad og konsertbilletter

Det begynte da mannen fra Tønsberg solgte fotoutstyr for 1170 kroner på Finn.no, uten å ha noen planer om å sende fotoutstyret til kunden.

I dagene som kom «solgte» han billetter til en Muse-konsert til nikunder på nettstedet, for nesten 10.000 kroner til sammen. Han mottok penger fra kundene, men sendte aldri noen billetter.

Dette trikset gjentok han så med en rekke andre varer – konsertbilletter til Chris Brown, Dagfinn Lyngnbø og cupfinalen, en iPad og zip-disker. De fleste av auksjonene var på Finn.no, mens en foregikk på QXL. Etter hvert ble også mossingen med på dette lureriet.

Tønsbergenseren forklarte for retten at «forretningsideen» var å legge ut varer til såpass lav pris at kjøperne aksepterte forskuddsbetaling.

Holdt falske visninger i leilighet

Men de fiktive salgene på Finn var bare begynnelsen på de to mennens svindelforsøk. I oktober 2012 begynte de å leie ut tre leiligheter i Oslo på Finn.no. Med totalt 14 annonser på nettstedet lurte de to mennene Finn-brukerne til å tro at de skulle leie leilighetene og betale depositum, uten at noen av leietagerne fikk bruke leilighetene.

Flere av kundene betalte depositum og forskuddsleie på over 30.000 kroner for en av de tre leilighetene.

En av leilighetene ligger på Sofienberg i Oslo. Denne leiligheten leide de to mennene selv. I fem av sakene arrangerte de visninger i denne leiligheten, ifølge dommen. De to andre leilighetene har de to aldri disponert. I stedet for å holde visninger, la de ut bilder fra andre annonser på nettet for å «vise fram» leilighetene på Finn.no.

Mens salget av diverse gjenstander på Finn ga rundt 21.000 kroner i utbytte for de to til sammen, dro de inn over 240.000 kroner på boligsvindelen på nettstedet.

Dømt til fengsel og erstatning

Mossingen ble dømt til 120 dagers fengsel, mens tønsbergenseren må sitte inne i åtte måneder. Tønsbergenseren ble også dømt for å ha kjøpt en leilighet i Moss uten å betale kjøpssummen på 70.000 kroner.

I tillegg til fengselstiden må de to betale erstatning til over 50 personer de lurte i nettsvindelen.

– Bruk sunn fornuft

Leder for forbrukertrygghet i Finn.no oppfordrer kunder til å bruke sunn fornuft for å unngå å bli svindlet på nettet.

– Det er klart det er vanskelig å forutsi at en leilighet du faktisk har vært på visning på viser seg å være svindel. Det man kan gjøre er å spørre om referanser fra tidligere leieboere, eller be om å se identifikasjon på de du snakker med, sier han.

Generelt sett kan mange unngå svindel ved å tenke seg om to ganger.

– Bruk sunn fornuft. Om et tilbud er for godt til å være sant, er det som oftest det, sier Gjefsen, som mener kundene bør unngå forskuddsbetaling på varer de kjøper.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.