Sommerferie på Svenner er billig, populært og garanterer lave ferieskuldre.

ØPs kontorer, mars 2014:

– Hei, jeg vil gjerne booke oss inn på Svenner i sommer. To netter. Vi er tre familier. Er det plass?

– Ja, det skal vi få til. Dere kan få første etasje i Steinhuset. Der er det god plass. Hvor mange er dere?

– Seks voksne og sju barn.

– Er noen av barna under 16 år?

– Ehhh. Alle er under fire år. Går det bra?

– Selvsagt. Velkommen til Svenner!

– Hvorfor må vi dra hjem?

Brødrene Theodor (9) og Nikolai (12) Eikenes fra Kolbotn tygger frokostblanding og brødskiver med Nugatti. Dagens frokost inntas med måkeskrik, bølgeskvulp, blankskurte svaberg og blå himmel som blikkfang. Her finnes ikke TV eller WiFi. Eller rennende vann og kjøleskap.

– Vi booket oss bare inn to netter, men jeg angrer så. Jeg hadde fått anbefalt stedet, men visste ærlig talt ikke hva vi gikk til. Dette har vært helt magisk, forteller mamma Sølvi.

– Jeg fatter ikke hvordan vi brukte 24.000 kroner på Syden i fjor og så koster dette 2.000 kroner? Dette er den beste ferien jeg har hatt noensinne, sier Theodor.

– Ja, dette er helt klart høydepunktet for sommeren. Nå skal vi på telttur i Sverige. Uff, det blir nedtur nå.

– Neste år står det bare et punkt på ferielisten: Svenner.

Livet på Svenner går rolig for seg. Her risikerer selv den mest anspente familiefar å få hvilepuls. På rekordtid. Hvis du ser bort ifra noen små skjær i sjøen. For selv om Svenner kun ligger en kort båttur unna, krever det planlegging. Og MYE pakking. På Svenner er det senger og et enkelt kjøkken med gasskomfyr, stekeplater og utstyr. ALT annet må du ha med. Og da dukker spørsmålene opp. For hvor mange bleier og våtservietter trenger fem bleiebarn i tre dager? Hvor mye drikkevann trenger 13 mennesker hvor tre er under ett år? Og hvor mye brød og melk?

Men hva gjør vel det når dagene på Svenner er som tatt ut av en episode av «Vi på Saltkråkan». Med kronisk feriefølelse som bare varme svaberg under føttene, måkeskrik, saltvannshår og myggstikk på leggen kan gi. Og sånn skal det fortsette.

– Her er det ikke kiosk, men vi serverer gjerne en kopp kaffe hvis noen ønsker. Vi ønsker å bevare identiteten og ha det enkelt, forteller vert og bookingansvarlig Dag Østby Pedersen.

Det er Gokstad kystlag fra Sandefjord og Fredriksvern kystlag fra Stavern som tar vare på byggene og gjestene på Svenner. I kystledsesongen er det vertskap boende på øya. Og det går årlig med noen tusen dugnadstimer.

Svenner har alltid vært en populær destinasjon for båtfolk. Nå begynner folk å få opp øynene for overnatting på øya også.

– Siste året har vi opplevd en økning på 33 prosent i antall gjester, men her blir ting som de er. Vi skal ikke slite ned stedet, men bevare og gi så mange som mulig sjansen til å bli kjent med Svenner, forteller Pedersen.

Det er flere bygg på Svenner i tillegg til fyret, men disse disponerer vertskapet og medlemmer av kystlagene. Steinhuset har 19 sengeplasser fordelt på seks rom over to etasjer. Hver etasje fungerer som en leilighet hvor gjester kan leie et rom eller noen sengeplasser. Kjøkken og oppholdsrom er felles. Her kan gjester bo inntil tre netter. Inventaret er enkelt, koselig og funksjonelt.

Overnattingsgjester kan i tillegg bruke et av to båthus ved vannet. Hver kveld tennes grillen. Det er godt med benker og bord både inne og ute. Vi fant fort ut at det flotte båthuset dessverre passet best for voksne uten barn, eller med større barn, som kan vie hele sin oppmerksomhet til kald øl, perfekt grillet mat og utsikten. Heldigvis smakte grillpølser, tårnhøye stabler med brødskiver og kjellervarm pappvin faktisk ganske perfekt på svaberget rett utenfor Steinhuset også. Og vi fikk litt mer matro siden avstanden til nærmeste stup og drukningsulykke var bitte litt lenger.

Ja, det krever planlegging og det går ei kule varmt når vestkledde barn, barnevogner, litervis med drikkevann, dyner, armeringer, kjølebager og bæreposer med mat, brød og bleier skal pakkes, lastes og bæres i land. Men, så er det bare å kaste iPhone, sparke av seg skoene og glemme verden. Helt til rutebåten henter deg to dager senere.

– Når var det dere åpnet bookingen neste år, igjen?