Gå til sidens hovedinnhold

Smugler og selger selv

Artikkelen er over 7 år gammel

Ni rumenere er varetektsfengslet siktet for narkosmugling til Norge. Flere av dem er tidligere registrert som pushere på gata i Bergen og Oslo.

Politi og tollvesen tror de står overfor en ny trend der utlendinger smugler narko til Norge selv, for deretter også å stå for salget av dopet på gata i Norge. Dermed hopper de over flere ledd og tar inntjeningen selv.

Folk er Folk

Den 21. februar på kaia i Larvik, etter ankomsten til Superspeed 2 fra Danmark, avslørte tollvesenet en forsending av 23.000 narkotiske piller i en franskregistrert kassebil. Tre rumenere satt i bilen. I tillegg til pillene, som var fordelt i ti pakker og gjemt bak en selvlaget vegg i kassebilen, fant tollerne også en pappeske med Folk er Folk.

– Vi fant i tillegg en eske med bladet Folk er Folk i bilen, bekrefter kontorsjef ved Sandefjord tollsted, Audun Rønningen.

Bladet selges lovlig på gata i Norge og skal være en hjelp for romfolk og rumenere, slik at de ikke tigger på gata i Norge.

Tollerne oppdaget også at det kom en følgebil, og ytterligere fire rumenere ble stoppet den samme dagen. Da bilene var sjekket og dokumentene finkjemmet, viste det seg at det var ytterligere to rumenere som sto på bookingen. Disse hadde gått i land på brua, og ble arrestert kort tid etter da de hadde bestilt flybilletter ut av Norge fra Sandefjord lufthavn Torp.

Nekter skyld

De ni rumenerne ble i februar varetektsfengslet med brev- og besøksforbud. Siden det er en løslatt på grunn av mangel på varetektsplasser. De andre åtte sitter fortsatt.

– Alle nekter for å ha noe med det å gjøre, men vi mener vi har et rimelig greit bilde av rollene, opplyser krimsjef ved Larvik politistasjon, Knut Vidar Vittersø.

Politiet avhører i disse dager rumenerne nok en gang. De er lite villige til å fortelle om narkotikaen.

Stoppet på gata

Flere av rumenerne som nå er siktet for narkosmugling, er kjent av politiet fra før både i Bergen og Oslo. En av mennene er for ikke lenge siden bøtelagt for å ha solgt piller til narkomane i Nygårdsparken i Bergen. Flere av de andre er også stoppet og kontrollert av politiet i Bergen og Oslo i forbindelse med pushing av narko på gata.

Avslørt for første gang

I Tollregion Sør-Norge er det ikke tidligere avslørt et slikt opplegg med «alt i ett».

– Akkurat dette har vi ikke oppdaget før, men det har sikkert kommet før, bare vi har ikke oppdaget det, sier Rønningen.

Tollerne i regionen har de siste årene tatt store partier med narkotika som har kommet inn med Superspeed 2.

– Ofte er det slik at vi stopper kurerene, som er på oppdrag for andre. Her kan de ha vært på oppdrag for seg selv, påpeker seksjonsleder ved Sandefjord tollsted, Geir Nielssen.

Per utgangen av februar er det gjort 32 beslag av narkotika som har kommet med enten flytrafikken eller ferjetrafikken i Vestfold.

Kommentarer til denne saken