Kan bety en riktig god jul for allergikere.
Hageland i Larvik selger 60 forskjellige typer kunstige juletrær. – I år regner vi med rekordsalg, sier ekspeditør Åse Gro Børresen.
- Salget av kunstige juletrær tok av for alvor i fjor, og vi forventer et enda større salg i år, sier Børressen.
Stort utvalg
I butikken ved Elveveien i Larvik er det allerede rigget opp en stor skog av kunstige juletrær i alle varianter.
Noen med, og noen uten lys, og noen med blinkende, amerikanske lys. På noen av utgavene får man kritthvit «snø» på grenene med på kjøpet, og trærne er i størrelser fra 60 centimeters høyde og opp til fire metere.
- Det må være et utvalg som gjør at man kan skaffe seg det treet som passer stua helt perfekt. Her kan man få det treet som passer akkurat der det skal stå. Det krever kundene, sier Børresen.
Bra for allergikere
Åse Gro Børresen tror at en av årsakene til at salget av kunstige juletrær øker så mye, er at allergikere er lei av å gå og være «forkjølet» i hele desember.
- Mange allergikere sliter når grana kommer inn i huset. Bruker man kunstige trær er det problemet historie, sier Børressen.
Hun legger også til at mange også er lei av barnåler over hele huset, og velger kunstige trær på grunn av det.
- De kunstige trærne som selges i dag er så naturtro at det er vanskelig å se forskjell fra ekte gran eller furu. I tillegg sparer man faktisk penger fordi treet kan brukes i flere år, sier hun.
Priser på kunstige trær varierer fra noen få hundrelapper og opp til nærmere 10.000 kroner for de største. Men da får man også et juletre på nærmere fire meters høyde.
Sliter du med allergier i julen?
Her er rådene fra Astma- og Allergiforbundet (dersom du bruker «ekte varer» til jul):
Juletreet
Juletreet er ofte fuktig av snø eller regn, når vi sleper det med hjem. Da bør det få tørke i et rom hvor allergikere ikke ferdes – kjeller eller garasje – for under avdamping frigjøres irritante mikropartikler til lufta i stuen om det settes rett inn. Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan være yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Uansett er det lurt å spyle treet før det tas inn. Enkelte planteskoler utfører dette som en service til allergiske kunder.
Plastjuletre kan være et godt alternativ for de mest følsomme.
Støvtørking er en viktig forholdsregel når man henter inn dekorasjoner og juletrepynt fra kjeller og loft. Dette gjelder også det kunstige juletreet.
Julelys og juleduft
Ikke tenn alle stearinlysene på en gang – os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma. Levende lys skaper størst problemer i det de blåses ut, røyken fra veken er plagsom for mange. Det kan hjelpe å bruke lyseslukker og bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset. Da oser det ikke. Røkelse er populært til jul men den gode duften får enkelte til å hive etter pusten.
Julestjernen
Tilhører vortemelkfamilien som inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Det finnes mange rapporter som luftveisproblemer i forbindelse med julestjernen. Det er den hvite melken i stilk og blader vi reagere på, derfor nytter ikke å kun knipe vekk de gule blomstene på julestjerna. Hele planten må fjernes.
Julegleden
Tilhører begoniaslekten. Hudproblemer i forbindelse med denne slekten er dokumentert, også luftveisproblemer er påvist. Sterkduftende blomster som svibler, liljer og tulipaner utløser ofte overfølsomhet.
At mange får ekstra plager i forbindelse med julen, skyldes at vi oppholder oss mye inne, og da kan det lett bli dårlig inneluft. Plagene kan skyldes ulike reaksjonsmåter, de vanligste er allergi og overfølsomhet med økt irritasjon i slimhinnene på grunn av ulike irritanter. På samme måte som ved allergi kan dette gi hoste, sviende øyne, rennende nese eller astmasymptomer. Noen blir også dårlige av maten fordi de har matallergier. Når det i juleselskapet knekkes nøtter eller skrelles mandariner må kanskje noen ta sin hatt å gå. Si ifra til vertskapet hvis du er allergisk for da unngår man uønskede situasjoner.
(Kilde: Astma- og Allergiforundet)