Gunnar Holm har mistet mange kilo, og fått flere nye venner gjennom «Tjukkasgjengen». Nå håper han flere menn blir med på tur.

– Motet har bare sviktet én gang. Da var det tolv damer og meg. Jeg har ikke noe imot damer, men da ble jeg litt shaky, forteller Gunnar Holm, og smiler bredt til turfølget sitt.

– Det skjønner vi godt, men du er alltid med ellers, sier Åse Carlsen.

Hver tirsdag klokken seks kan du se en gjeng samle seg langs veien utenfor Stavernshallen. Uansett vær og føre. I sekken har de turtøy, vannflaske og kaffe. Og ser du dem ikke, kan du alltids gå etter lyden.

– Ja, det er fint å røre på seg, men det skal være sosialt og gøy. Det er viktig. Vi ler mye og har nok å prate om, forteller Irene Westbye.

Barnebarn på vent

Tjukkasgjengen er et selvironisk lavterskeltilbud for å få folk opp av sofaen og ut på tur. Det skal være gratis, enkelt og passe for de fleste. Det hele startet i Moss, men i dag finnes det over hele landet, samt flere steder i utlandet.

"Tirsdag klokken seks er min tid. Da må til og med barnebarn vente.

Irene Westbye «Tjukkasdeltaker»

– Vi har alle våre skavanker, men her tar vi hensyn til alle. Alle former og fasonger er velkommen, sier Carlsen.

– Jeg er helt nødt til å gå tur av helsemessige årsaker, og ble så glad da jeg hørte om «Tjukkasgjengen». Nå slipper jeg å gå alene, forteller Liv Berit Horve.

For Irene Westbye har turkameratene hjulpet henne med å ta knekken på dørstokkmila.

– Jeg må ha noen som pusher meg litt og det har jeg nå. Tirsdag klokken seks er min tid. Da går jeg tur og det nytter ikke å spørre om noe annet da. Da må til og med barnebarn vente, ler hun.

Tjukkasgjengen bruker Facebook og Åse Carlsen passer på at medlemmene blir minnet på neste tur.

– Jeg føler nesten at jeg svikter hvis ikke jeg blir med, og vi har bare avlyst én gang de siste årene.

Gunnar søker menn

Første gåturen til Gunnar Holm var en litt annen opplevelse enn dagens tur med ØP.

– Jeg ble med kona mi Olga, og det var helt grusomt. Jeg trodde nesten jeg skulle dø. Jeg hadde ikke pust og null kondis. Nå har det gått sju-åtte måneder, jeg er atskillig kilo lettere og det er så deilig å gå ute, forteller han.

– Nå hopper og spretter du nærmest, sier Irene Westbye.

For innflytter Olga T. Holm har «Tjukkasgjengen» gitt en åpning inn i Stavern.

– Jeg kjente ingen da jeg flyttet hit, men nå har jeg blitt kjent med en god del.

Gågruppa har plass og ønsker seg flere turkamerater, men Gunnar Holm håper spesielt en gruppe vil være med på tur til Rakke framover.

– Jeg er absolutt ikke noe imot damer, men det hadde vært koselig om noen menn ville vært med.