En time før kjøpesenteret åpner onsdag morgen er butikksjef John Svee godt i gang med å koble opp den nye AV1-roboten i Telia-butikken på Nordbyen.

– Robot-Emil kan se og høre oss nå, men lyden ut er ennå ikke helt på plass, sier han.

Telia har i lang tid støttet gründerbedriften No Isolation, som lager «stedfortreder-roboter» til langtidssyke barn gjennom MobilPant-kampanjen sin. For hver mobil som pantes i en av Telias butikker går ti kroner til finansiering av roboter fra No Isolation til dem som ikke har midler til å kjøpe på egen hånd.

En viktig kampsak

ØP har tidligere skrevet om ME-syke Emil Kvenlid og hans AV1-robot. Mamma Grete forteller at MobilPant-kampanjen er en viktig kampsak for henne. Hun håper robotens tilstedeværelse i butikken vil få flere til å levere inn brukte mobiler, slik at No Isolation kan gi ut roboter til barn som virkelig trenger det.

– Det handler om å synliggjøre dette slik at folk kan se hva den faktisk kan gjøre. En AV1-robot kan kjøpes for 20.000 kroner eller leies for 3.000 kroner i måneden. Dét er det ikke alle som har mulighet til å betale, og det er selvfølgelig ønskelig at dette blir gratis i fremtiden, sier Grete.

– Jeg håper vi klarer å få inn mellom 100 og 200 mobiler i løpet av sommeren slik at vi klarer å spare inn flere tusen kroner. Det er selvfølgelig også mulig å donere hele pantebeløpet til en god sak, sier Svee.

Les også: – Sånt vær vil vi ha

Første gang i Norge

Samarbeidet mellom Grete og John Svee i Telia startet så smått fredag forrige uke, og under èn uke etterpå er Robot-Emil klar for sin første dag i sommerjobb.

– Alt har gått veldig fort. Det hele startet med at jeg møtte John ved en tilfeldighet under en middag forrige fredag og spurte om ikke han var interessert i å låne roboten i sommer. Og det var han, forteller Grete.

– I løpet av fem minutter var det bestemt. Dette er første gang det gjøres et slikt «stunt», og det er utrolig gøy å få være en del av dette. Nå får kundene mulighet til å se hva de faktisk donerer pengene til, forteller Svee.

Les også:

Vil synliggjøre robotens viktighet

I løpet av sommerferien har besøkende på Nordbyen muligheten for å se hvordan AV1-roboten fungerer, og hvordan den bidrar til å hjelpe langtidssyke barn.

– Sommeren er en hektisk periode for oss, men planen er å demonstrere for publikum hvordan roboten funker under de mer rolige periodene. Vi ønsker også å få laget en kul kasse og sette den frem slik at folk kan donere de gamle telefonene sine hos oss, forteller Sveen idet han forsvinner ut på lageret for å lete etter en potensiell kasse han kan dekorere.

AV1-roboten har betydd mye for Emil Kvenlid og hans familie. I tillegg til å hjelpe ham med å delta i skoleundervisningen, har robot-Emil vært viktig i sosiale settinger.

– I starten var det en aha-opplevelse for oss, særlig i forhold til skolen. Emil fikk kontakt med klassekamerater han ikke engang visste navnet på og det ble betraktelig lettere for ham  å delta i gruppearbeid. I den siste tiden har vi brukt den mer på den sosiale biten. Dette har virkelig åpnet en ny verden for han, sier mamma Grete.

– Viser at folk bryr seg

Totalt er det delt ut 20 roboter via MobilPant-ordningen til Telia.

– Det er supert at Robot-Emil kan brukes til å samle inn mobiler, så lenge Emil ikke trenger å bruke den selv. Ordningen er fantastisk, spesielt det at folk samler inn så mange mobiler for å hjelpe barn og unge i vanskelige situasjoner. Det viser at folk virkelig bryr seg om hverandre, sier Anna Holm Eide, kommunikasjonssjef i No Isolation.