(Sandefjords Blad)

Nordmenn kaster hvert år ca 52.000 tonn tekstiler rett i søpla. To av tre vet ikke at alle tekstiler skal leveres i innleveringsbokser, uansett tilstand.

Er du en av dem som kaster det slitte undertøyet eller de hullete sokkene i søpla? Du er ikke alene. En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Tekstilaksjonen viser at hele 68 prosent kaster undertøyet i restavfallet, mens nesten like mange kaster sokker samme sted.

Bare 23 prosent leverer undertøyet til innsamling eller gjenvinning.

Undersøkelsen viser også at vi kaster både håndklær, sengetøy og en rekke andre tekstiler i restavfallet.

Hele 78 prosent av vestlendingene kaster trusene i restavfallet, mens bare 60 prosent av de spurte i Oslo og Akershus gjør det samme.

Grunnen til dette er rett og slett mangel på kunnskap. Undersøkelsen viser nemlig at hele to av tre ikke er klar over at alle tekstiler skal leveres i innleveringsbokser, uansett tilstand.

– Disse tallene overrasker oss ikke. Vi har sett at det er mange som ikke vet at man skal levere inn alle typer tekstil inkludert det som er gammelt og slitt. Alt som leveres inn går gjennom sortering enten i Norge eller hos en av våre kunder i utlandet og blir enten gjenbrukt, reparert eller gjenvunnet til nye produkter, sier utviklingssjef miljø og logistikk, Arnt-Willy Hjelle Fretex Norge.

  • Les også: Søppelet må kastes i nye poser

Nå går mote- og interiørbransjen, samt en rekke miljøorganisasjoner, sammen om Tekstilaksjonen 2017 for å rette søkelyset mot tekstilsvinn og oppfordrer nordmenn til å levere inn alle sine tekstiler.

– Vi er 18 aktører som samarbeider om dette initiativet fordi vi mener at vi kan oppnå mer sammen enn hver for oss. Når våre undersøkelser i tillegg viser at en av grunnene til tekstilsvinnet er mangel på kunnskap, mener vi dette er svært viktig å formidle. Det sier Yngvill Ofstad, Sustainability Developer i IKEA Norge.

For hver kilo med tekstil som gjenvinnes og erstatter nykjøp, sparer du miljøet for en halv liter kjemikalier, ca 2.500 liter vann og over 11 kilo CO2.

– Tekstilaksjonen er vår felles mulighet til å øke engasjementet og kunnskapen om gjenbruk og gjenvinning av tekstiler. Det er både enkelt, lønnsomt og bra for miljøet. Hvis alle etablerer gode vaner gjennom hele året vil ingen tekstiler havne i avfallet, uttaler bærekraftsansvarlig i H&M Norge, Luisa Book. (ANB)