Stavern satser på enda mer blålys

I Stavern: Stavern folkehøyskole Fredtun ble etablert i 1917.

I Stavern: Stavern folkehøyskole Fredtun ble etablert i 1917. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Stavern folkehøyskole vil i enda større grad utnytte mulighetene i lokalmiljøet. Til høsten starter de blant annet blålys-linje, i samarbeid med Politihøyskolen og forhåpentligvis flere andre instanser.

DEL

– Vi ønske i enda større grad å bygge linjer rundt lokalt samarbeid. Det er bakgrunnen for at vi fra høsten tilbyr både en blålyslinje og en i dans og teater, forteller Jostein Tvedten, studierektor ved Stavern folkehøyskole, tidligere kjent som Fredtun.

Studierektor: Jostein Tvedten er studierektor ved Stavern folkehøyskole.

Studierektor: Jostein Tvedten er studierektor ved Stavern folkehøyskole. Foto:

Interessen for blålyslinja er formidabel, mens dans og teater må ha en del flere søkere til for å starte opp. Sistnevnte skal arrangeres i nært samarbeid med Studio Nille.

– Ut ifra søkningen så kan vi garantere at blålyslinja kommer til å bli fylt opp, sier Tvedten.

LES OGSÅ: Frittet ut om regninga for grensekontrollen

Er en sjelden linje

— Hvordan vil du forklare den store interessen for blålyslinja?

– Veldig mange linjer på folkehøyskolene handler enten om for eksmepel  idrett, friluftsliv eller kreative fag. Blålyslinja er mer yrkesrettet og har få konkurrenter. Det er viktig å understreke at dette ikke er en yrkesutdanning, men at den gir et innblikk i yrker som for eksempel politi, fengselsbetjent eller ambulansepersonell, sier Tvedten.

Stavern folkehøyskole Fredtun

  • Skolen ble etablert i 1917.
  • Eies av Den evangelisk lutherske frikirke.
  • Ett år på folkehøyskole gir i dag to studiepoeng i tillegg til alderspoeng ved opptak til høyere utdanning.
  • Det er ingen søknadsfrist, og søknadene behandles i den rekkefølge de kommer inn.
  • Kilde: stavernfhs.no

I disse dager jobber skolen både med å lande samarbeidsavtaler og ansette en lærer som skal ha ansvaret for blålyslinja.

– Vi har allerede en samarbeidsavtale med Politihøyskolen, og er optimistiske når det gjelder å få til tilsvarende med Redningsselskapet, Sivilforsvaret, Røde Kors, Ambulansetjenesten, Kriminalomsorgen og Brann- og redningsetaten, alt for å få til et så godt og bredt tilbud som mulig. Vi håper og tror at vi kommer til å møte masse positivitet i forbindelse med dette. Vi er nå i en ansettelsesprosess for en lærer som skal ha ansvar for den nye linja, og har flere gode, lokale kandidater, opplyser Tvedten.

Vil ut av gettoen

Til høsten skal det etter planen være elleve linjer på folkehøyskolen og det er plass til omtrent 130 elever.

Stavern folkehøyskole ønsker altså å bli en tydeligere del av lokalmiljøet og bruke de lokale ressursene mer aktivt.

Forrige høst startet folkehøyskolen opp en golf-linje i samarbeid med Larvik golfklubb, og året før en surfelinje som utnytter mulighetene på blant annet Saltstein. For en del år tilbake startet skolen også opp H2O - vannsport og friluftsliv, med Larvik padleklubb som en sentral samarbeidspartner.

– Mange i Larvik og Stavern har nok tidligere tenkt på Fredtun som en liten «getto» i utkanten av Stavern. Vi har over flere å nå tatt bevisste grep for å endre dette inntrykket, og håper at det etter hvert siver inn hos folk at vi både er og ønsker å være en skole som også er en ressurs for distriktet vårt. Med navneskiftet til Stavern folkehøyskole, og flere linjer som utnytter både naturen i Stavern og ulike instanser i lokalmiljøet, vil dette nå bli enda tydeligere. Vi ønsker å utnytte alle fordelene, men vil også gjerne gi så mye som mulig tilbake der vi kan få bidra, sier Tvedten.

LES OGSÅ: Inviterer til teaterlek for voksne

Fra øvelse: Stavern fokehøyskole har tidligere også samarbeidet med lokale aktører. Dette bildet er fra en øvelse hvor noen av elevene var markører.

Fra øvelse: Stavern fokehøyskole har tidligere også samarbeidet med lokale aktører. Dette bildet er fra en øvelse hvor noen av elevene var markører. Foto:

Artikkeltags