- Steiner slo ned i vannet i stor fart, få meter unna

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mulig meteorittnedslag i Lardal.

DEL

Meteorittekspert tror det han ha blitt observert en svært uvanlig hendelse. Kun 16 meteoritter er funnet i Norge siden 1848.

Var det meteorittnedslag Sjur G. Hasselgård observerte i Lardal søndag?

Sjur G. Hasselgård og en kamerat observerte søndag at flere steiner i stort fart slo ned i vannet i et tjern på grensen mellom Lardal og Siljan.

- Vi ble sittende sammen med bikkjene og se mot ringene etter nedslagene, og forsøkte å finne ut hvordan dette kunne forklares. Det første vi ble enige om, var at dette var noe helt utenom det vanlige. Så diskuterte vi mulige forklaringer i nærområdet, forteller Sjur G. Hasselgård til ØP Nett.

Det var på formiddagen søndag. Hasselgård og kameraten var på tur ved vannet, som ligger dels i Lardal i Vestfold og dels i Siljan i Telemark.

Slo ned 15 - 20 meter unna

- Vi satt ved vannet da begge brått reagerte på noe unormalt, og fikk se flere steiner lande i vannet med stor fart, 15-20 meter unna. Etter å ha utelukket andre mulige forklaringer har vi kommet til at det mest sannsynlige er at det må ha vært noe som kom fra verdensrommet, sier Hasselgård.

- Det er jo spesielt at noe slikt skulle skje så nær oss, men noen annen forklaring har vi ikke klart å finne, sier han til avisa.

Har andre sett det samme?

Nå er Hasselgård interessert i å høre om andre kan ha opplevd det samme i området i distriktet.

- Spesielt i tidsrommet mellom klokken 9 og 11 søndag formiddag? Håper de i tilfelle tar kontakt, sier han til ØP Nett.

Følg saken her

Kan ha vært meteoritter

Anne Mette Sannes, norsk forfatter, meteorittleter og produsent av dokumentarfilmer om verdensrommet og gift med astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, sier til ØP Nett at det er svært sannsynlig at det er meteoritter Sjur G. Hasselgård har sett.

- Slik han beskriver det, er det stor sannsynlighet for at det har vært meteoritt-nedslag, sier Sannes.

Svært sjeldent

- Det er svært sjeldent at noen opplever dette, og enda sjeldnere at man klarer å finne steinene etter nedslaget, sier hun.

Anne Mette Sannes sier at det siden 1848 er funnet kun 16 meteoritter i Norge.

- Den største som er funnet var på 79 kilo og den nest største på 19 kilo. Den tredje største ble funnet i Oslo i fjor etter nedslag på tre steder i byen, og er på litt over tre kilo. Den største som er funne i verden ble imidlertid funne i Namibia i Afrika og var på hele 60 tonn, forteller Sannes.

Ofte ledsaget av lyder

Hun sier ellers at det er svært vanlig at men hører lyder som høres ut som torden eller et fly før meteorittene lander.

- Meteorittene deler seg som oftest høyere oppe, og det er det som fører til lydene. Uansett er det svært spennende om man her klarer å finne noen steiner. I så fall er det det svært uvanlig, sier Anne Mette Sannes til avisa.

Sjur G. Hasselgård kan kantaktes på e-post på adressen: blisshassel@gmail.com

Meteoritt

En meteoritt er et meteoroide som har falt ned på jorden gjennom atmosfæren som en meteor. Hastigheten er gjerne 25-30 km/s, men inntil 72 km/s (260.000 km/t) er beregnet.

Den høye hastigheten skaper stor friksjon som får de fleste meteorer til å brenne opp i atmosfæren før de når jorden, bare meget store eller svært små fragmenter når ned til jordkloden.

Man antar at de fleste meteoritter er fragmenter fra kollisjoner mellom større asteroider i asteroidebeltet mellom banene til mars og Jupiter.

Meteoritter består som oftest av silikatmineraler (95 %) og ulike jern-nikkel-legeringer eller kombinasjoner av disse.

Når en meteor av tilstrekkelig størrelse treffer landjorden, dannes et krater. Man kjenner til mer enn 800 meteoritter som har slått ned på jorda, og i disse er det funnet mer enn 90 ulike mineraler.

(Kilde: Wikipedia)

Artikkeltags