– Det hele er fyllerør og utløp for frustrasjon, sier mannen, som ønsker å rydde opp etter seg.

I helgen ble flere husvegger, garasjer, grunnmurer og hagegjerder tilgriset med blå spraymaling. En 43-åring fra Oslo, som var på julebesøk i Larvik, ble tatt på fersken i å spraye veggene på Grand Hotel. Mannen er avhørt og har tilstått å stå bak.

– Mannen beskriver hendelsene som fyllerør kombinert med behov for å få utløpt på frustrasjon. Han vedkjenner seg forholdene, sier politiførstebetjent Jørn Lier Horst.

– Virker han angrende?

– Ja. Han har erkjent forhold som politiet ikke direkte kan knytte han til. Dette dreier seg om tilsvarende hærverk på Langestrand.

– Hva slags straff kan han regne med?

– Han risikerer fengsel i inntil ett år for skadeverk, men han har uttrykt et ønske om at saken behandles i konfliktråd utenom rettssystemet. Det betyr at han selv rydder opp i skadene han har gjort. En slik løsning kan være fornuftig, men betinger at de fornærmede partene er villig til det. Foreløpig har vi fått inn tre anmeldelser, to fra Langestrand og en fra Munken, sier Lier Horst.

Han har ikke vært bort i så omfattende hærverk med spraymaling, og er ikke i tvil om at 43-åringen er den eldste politiet har pågrepet i slike saker.

43-åringen er bøtelagt for tilsvarende forhold i 2003. Den gang var det omfattende skadeverk i Oslo. I tillegg er han kjent i registeret for bruk og erverv av narkotika.

Formann i Langestrand Nyttige Selskab, Ragnar Ridder Nielsen, synes det som har skjedd er utrolig trist.

– Man skulle tro det var guttunger som sto bak dette. Når det viser seg å være en 43-år gammel voksen mann forteller det meg at han må ha problemer. Huset mitt er ikke utsatt, men det er ikke noe hyggelig for de som har fått husene sine tilgriset. Det skaper ekstra bryderi. Jeg håper politiet tar dette seriøst, sier han.

Jørn Tandberg, som har bygd og bor i de nye leilighetene i «Pers kjøkken» i Kirkegata, har kontaktet firmaet som lagde fasaden.

– Fasaden er laget av et spesielt materiale som har naturlig farge. Det er ikke bare å male over. Jeg regner med at det må skjæres ut. Han som står bak må ha hatt en dårlig jul. Kanskje han ikke har fått julepresanger, sier han oppgitt.