Tar gjerne turen til Larvik oftere

Æresborger: Ingvar Ambjørnsen er den hittil siste som ble utnevnt til æresborger. «Elling»-forfatteren gleder seg over at han kanskje får bidra mer i årene som kommer.Arkivfoto

Æresborger: Ingvar Ambjørnsen er den hittil siste som ble utnevnt til æresborger. «Elling»-forfatteren gleder seg over at han kanskje får bidra mer i årene som kommer.Arkivfoto

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Larvik kommune vil ta grep om æresborgerordningen og øke bevisstheten om de verdenskjente bysbarna, blant annet med årlige æresborgerdager.

Tidligere har det ikke vært noen fast struktur eller retningslinjer for utnevnelse av æresborgere i Larvik. Ei heller for ivaretakelse av dem eller kunnskapsspredning om dem i lokalmiljøet.

Men nå kan det bli andre boller. Rådmannen foreslår nemlig å bruke 300.000 kroner i året på å få æresborgerne fram i lyset på en helt annen måte enn før.

Odd Terje Lysebo i kultur, idrett og fritid har jobbet med forslaget, som skal behandles i idrett- og kulturkomiteen onsdag, siden i fjor høst.

– Det er ikke nok bare å utnevne folk til æresborgere, for så å glemme dem. Larvik-samfunnet må spre kunnskap om dem, samtidig som æresborgerne selv må tas vare på av hjemkommunen sin, sier Lysebo.

Får bo i Heyerdahl-huset

Et fast innslag ved navn «Æresborgerdagene» står sentralt i de nye retningslinjene. En helg hvert år skal kommunen dra i gang et stort arrangement med høy kvalitet der samtlige æresborgere kommer i fokus.

I tillegg skal de verdenskjente larvikingene med jevne mellomrom inviteres til Larvik på kommunens bekostning. Og når de først er her, skal de få bo i Heyerdahl-huset.

– Har Larvik tatt seg for dårlig av æresborgerne sine?

– Nei, jeg vil ikke si dårlig. Men litt tilfeldig har det nok vært, medgir Lysebo.

Positiv Ambjørnsen

Ingvar Ambjørnsen er én av to nålevende æresborgere. Den Hamburg-bosatte forfatteren gleder seg over forslaget og lover at han vil bli å se på Æresborgerdagene om de blir noe av.

– Jeg er udelt positiv. Så langt har det vært veldig hyggelig å være æresborger, og hvis dette kan føre til at jeg får bidratt enda mer, er det helt topp. Dette har jeg absolutt lyst til å være med på, sier han på telefon fra Tyskland.

Dette er æresborgerne:

Thor Heyerdahl (utnevnt i 1971)

Arne Nordheim (1985)

Antonio Bibalo (1996)

Carl Nesjar (2001)

Ingvar Ambjørnsen (2009)

Artikkeltags