– Om jeg er en turgåer? Nei. Om jeg burde vært det? Ja.

Hallstein Bast stiller spørsmål, og svarer, i Pumpeparken i Stavern. I seks kuldegrader og tursko har han troppet opp for å holde løftet sitt, som medlem av Tjukkasgjengen: Han inviterer til en halvtimes gåtur i Stavern hver torsdag klokken 18.

Denne første gangen kom det ingen - bortsett fra Ann-Kristin Aanstad, lederen av Idrettsrådet i Larvik.

– Jeg hørte om Tjukkasgjengen, ble inspirert og luftet ideen i et møte med kommunestyrepolitikerne på mandag. Og tre dager senere er vi altså i gang. Jeg er sikker på at dette er et lavterskeltilbud mange vil sette pris på, når de får høre om det, sier hun.

Dermed er Larvik én av over åtti kommuner som har fått sin egen «Tjukkas»-avdeling. Konseptet ble startet av Jan Ellefsen fra Moss. Da ribbetåka hadde lettet bestemte han seg for å ta grep, og fikk med en gjeng på gåtur. Jogging ble for hardt. Nå er de over femti mossinger som samles hver dag. (Lenke til Moss Avis)

På Facebook-gruppa til Tjukkasgjengen beskriver de seg som en «gjeng som liker å være sosiale, men samtidig er i ræva form». Målsettingen er å gå fra tjukkas til kjekkas innen juni 2012.

– Man trenger ikke være tjukkas for å gå tur med oss, altså. Det viktigste er at man blir kjekkas i juni, sier Bast.

Aanstad i Idrettsrådet har også invitert andre av Larviks politikere til å ta initativ til en fast gåtur.

Mandag klokken 11 går Gina M. Johnsen (Frp) fra parkeringsplassen ved Omrestranda. Tirsdag klokken 11 står Laila Eliassen (KrF) klar ved parkeringsplassen i Kjerringvik.

Og Facebook-gruppen «Tjukkasgjengen Chapter Larvik» får stadig flere medlemmer, om enn ikke et svimlende antall foreløpig.

– På denne måten setter vi fokus på folkehelse - og gjør noe med det, i praksis. I tillegg ser jeg det som en mulighet til å bli bedre kjent med folk i byen, og høre på hva de har å si, sier Bast.

Aanstad sier at alle kan være med, og at alle kan ta initiativ til sin egen turgruppe i sitt eget nærmiljø.

– Hvem tar for eksempel initiativ til en fredagstur i Hammerdalen, som avsluttes på Mikrobryggeriet? Avslutningen er kanskje ikke så helsefremmende, men det er viktig med psykisk velvære også, sier Aanstad.