(Tønsbergs Blad)

Er dette innafor i Norges eldste by, spør Edvart Fjære, som har sendt inn bildene av huset i Øvre Langgate 43 som er malt i løpet av natt til mandag.

Det er malt knallgult, med dyprosa vindusomramming. På grunnmuren står det «La anarkiet råde! Knstprotest!!!», «Alt er tillatt», «Hvem bryr seg om lover og regler – ikke Tønsberg kommune».

Ifølge to tipsere ble huset malt i natt.

Nabostrid

Arkitekt Magne Hjeltnes, som eier huset i Øvre Langgate, har vært i strid med nabo Freddy Voldstad i en årrekke.

Freddy Voldstad driver bruktbutikken Mormors kjeller i Øvre Langgate. Denne delen av gaten er skiltet som gågate. Magne Hjeltnes har i mange år klaget på Voldstads butikk og ment butikken forsøpler gaten.

Hjeltnes har hevdet at Voldstad har drevet brukthandelen uten brukstillatelse og at Tønsberg kommune har forsømt seg grovt.

Ute i gaten tirsdag formiddag er det flere som stopper opp og kommenterer det gule og rosa huset.

Reaksjonene på kunstprotesten er delt, men flere av naboene som driver bruktforretninger i gata synes det nymalte huset er friskt og morsomt.

– Det er ikke lenger et hus, men en flott installasjon, og det passer jo godt inn her. Øvre Langgate er jo gallerigata, sier Freddy fra brukthandelen tvers over gata. Han synes Tønsberg kunne vært mye mer fargerik.

Judith Bumbulucz som driver Lotz Second Hand litt lenger nede i veien er enig.

– Dette skaper litt blest og får fram gata vår. Du legger merke til huset helt oppe fra torvet nå. Det er blitt vårt signalbygg, ler hun.

Tønsbergs Blad har skrevet en rekke saker om konflikten, her er noen av dem:

Freddy Voldstad vant en knusende seier i retten

Hjeltnes tapte søksmålet mot kommunen

Skrotprotesten førte fram

Gatekrig med drill og stiftepistol

Amper stemning i brukthandelgaten

Tapte rettssak

I fjor saksøkte Magne Hjeltnes både kommunen, som han mente hadde forsømt seg i denne saken, og Voldstads brukthandeldrift.

I rettssaken som gikk over to dager i Tønsberg tingrett krevde Hjeltnes at Mormors kjeller og Freddy Voldstad stengte butikken inntil det var gitt gyldig brukstillatelse.

Hjeltnes krevde også at Voldstads vareutstilling skulle opphøre, eventuelt at Hjeltnes skulle få erstatning på kroner 1.000.000 for verdireduksjon på sine eiendommer. Her hadde Hjeltnes innhentet en rapport fra takstmann der det ble påstått verdiforringelse som følge av Voldstads virksomhet på naboeiendommen.

Den saken tapte han, og måtte også betale Voldstads saksomkostninger på 99.996 kroner.

Hjeltnes tapte også saken mot Tønsberg kommune, som blant annet hadde gitt Mormors kjeller flere dispensasjonsvedtak.

Tønsbergs Blad har vært i kontakt med Magne Hjeltnes, som ikke ønsker å kommentere saken på telefon, men har sendt oss dette innlegget.