Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du øyeskader på nyttårsaften

Artikkelen er over 3 år gammel

De to siste nyttårsfeiringene har 30 personer fått alvorlige øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller.

(Tønsbergs Blad)

I fjor fikk 18 personer øyeskader. Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller. Det ble meldt inn totalt 47 personskader på fingre, ansikt, hørsel og øyne.

– Det er betenkelig at ti av dem som fikk personskade i fjor var under 18 år. Dette til tross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør bruke beskyttelsesbriller. Også ved bruk av stjerneskudd er det viktig å bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Alkohol og fyrverkeri er livsfarlig

De fleste personskadene skjer når folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand. Tre av fire skadde i fyrverkeriulykker de siste sju årene er menn.

– Kombinasjonen av alkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Hvert eneste år ser vi et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader på personer og eiendeler dersom folk var mer oppmerksom på hvor farlig det egentlig er med fyrverkeri når de har drukket. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier Brandeggen.

Skadene trenger ikke å være selvforskyldte. Mye skyldes andres uforsiktighet eller rett og slett hærverk, men det er likevel mye du selv kan gjøre for å unngå at det er du som rammes av en skade eller ulykke.

LES OGSÅ: Slik blir nyttårsværet: – Snø er det eneste håpet

Rydd opp restene med en gang

Fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader. Det er forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige.

– Husk at det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskyting av fyrverkeri. Og ikke glem å rydde. Mange barn finner rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen, sier Brandeggen.

Slik får du en tryggere nyttårsfeiring:

 • Ha nok beskyttelsesbriller til alle
 • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
 • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
 • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
 • Hold god avstand fra oppskytingen
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
 • Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er
  det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.
 • Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å
  rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen

Kilde: Tryg Forsikring

 

LES OGSÅ: Menn og de over 30 blir oftest skadd i fyrverkeriuhell

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.